POSLE KVRGAVE KOŽE I PLAVI JEZIK: Bolesne ovce i goveda registrovane na području Čajetine
Foto: Shutterstock

Virusno oboljenje koje prenose komarci

POSLE KVRGAVE KOŽE I PLAVI JEZIK: Bolesne ovce i goveda registrovane na području Čajetine

Srbija -

ČAJETINA - Na teritoriji opštine Čajetina registrovana je pojava bolesti ovaca i goveda "plavi jezik".Ovo virusno oboljenje koje prenose komarci do sada je identifikovano u 36 poljoprivrednih domaćinstava.

Prema rečima dr Dušana Kneževića iz Veterinarske stanice u Čajetini, obolelo je oko 50 ovaca i troje goveda.Bolest "plavog jezika" je virusnog karaktera i prenose je komarci, a pojavljuje se kod goveda, ovaca i koza.

Prvi slučaj u opštini Čajetina prijavljen je 26. septembra u poljoprivrednom domaćinstvu Aranđela Slovića iz Golova gde je obolelo pet ovaca, od kojih je jedna uginula.Jedan slučaj uginulog govečeta zabeležen je u selu Šljivovica, a ono je zakopano pod nadzorom komunalne inspekcije, jer meso uginulih životinja po rečima nadležnih nije za upotrebu.

Kako se bolest ne bi širila meso se neće koristiti ni za ishranu lešinara.Iako je Ministarstvo poljoprivrede preporučilo da se preduzmu preventivne mere protiv "plavog jezika", vakcinacija je sprovedena samo u selu Jablanica.Dr Dušan Knežević iz Veterinarske stanice Čajetina kaže da su ih nadležne inspekcijske službe izvestile da nema vakcina.

"U dogovoru sa inspektorima veterinarske struke pravimo spiskove kako bi se svi slučajevi obolelih životinja registrovali, a dobili smo informaciju da će nadležno Ministarstvo nadoknaditi štetu svima kojima su uginule životinje dok ne stignu vakcine", ističe dr Knežević.On dodaje da je zbog pojave bolesti plavog jezika trgovina stokom zabranjena, a klanje je dozvoljeno samo zdravim grlima koja su prethodno pregledana i to samo u klanicama koje se nalaze na području opštine Čajetina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track