POVRATAK U PROKUPAČKI NEOLIT: Turisti oru, seju, žanju i peku hleb kao pre 7.000 godina!
Foto: Milen đorđević

Od zrna do pogače na arheološkom nalazištu Pločnik

POVRATAK U PROKUPAČKI NEOLIT: Turisti oru, seju, žanju i peku hleb kao pre 7.000 godina!

Srbija -
Zemlju obrađuju drvenim ralom, a koriste grabulje i motike od drveta, kosti i kamena... Na leto umesto navodnjavanja koristiće dodole
1 / 8 Foto: Milen đorđević

PROKUPLJE- U arheološkom nalazištu Pločnik kod Prokuplja započela je nova turistička sezona ali i realizacija kampanje „Od zrna da pogače“, koja omogućava svim posetiocima da se upoznaju sa životom iz doba neolita. Saradnici na realizaciji projekta su arheolozi, učenici i profesori Poljoprivredne škole iz Prokuplja, nekoliko firmi koje se bave proizvodnjom žita i hleba, meštani Pločnika, AD "Planinka" iz Kuršumlije, Turistička organizacija Prokuplja.

Prema rečima direktora Narodnog muzeja Toplice i idejnog tvorca projekta “Od zrna do pogače” Julke Kuzmanović Cvetković ova aktivnost, koja će trajati od marta do avgusta, ima za cilj zaokruživanje procesa pripreme hleba, od sejanja pšenice, žetve, mlevenja semena do pečenja hleba. Ona je naglasila da je drugi cilj kampanje da se prikaže još jednu dimenzija života u neolitu, kako turistima i svim putnicima namernicima, tako i žiteljima Toplice koje zanima prošlost.

- Počeli smo sa pripremom zemljišta za sejanje na površini od 100 kvadrata. Zemlju obrađujemo drvenim ralom a za doradu ćemo koristiti grabulje i motike od drveta, kosti i kamen. Izbor semena smo napraviti u dogovoru s profesorima Poljoprivredne škole iz Prokuplja sa kojima ćemo sarađivati tokom čitavog projekta. Profesori i učenici ove škole će zajedno s nama pratiti čitav tok, od sejanja do pečenja hleba – objasnila je Julka Kuzmanović Cvetković.Ona je još dodala da će tokom leta, ukoliko bude suše, organizovati dodole, odnosno uz pomoć etnologije će se oživeti gotovo zaboravljeni obredi prizivanja kiše.

- Nameravamo da žanjemo srpom od kosti i kremenih nožića, koji će izraditi kolega Vidan Dimić. I žetva će biti događaj. Sredinom jula meseca je vreme da se prikupi žito uz pomoć prijatelja i saradnika, uz veliku mobu praćenu prigodnim ritualima. Računamo na dobar berićet. Nakon žetve uslediće odvajanje zrna- vrša. S obzirom na količinu žita u planu je da se žito "mlati" drvenim motkama, pa da se oveje. Onda će se sačekati koji dan, da se prosuši.

O Preobraženju, 19. avgusta, planiramo da meljemo žito i mesimo hleb. Za mlevenje planiramo da napravimo žrvanj od kamena i gline, na osnovu onih koji su otkopani na Vinčanskim lokalitetima. Prvi hleb od ove žetve ćemo propratiti odgovarajućim programom - objasnila je Julka Kuzmanović Cvetković. Ona je istakla da je cilj je da se isprati proces, izračuna vreme vegetacije i prinos, i sve zabeleži. - Sve ćemo snimiti video kamerom tako da na kraju možemo da montiramo dokumentarni film– kaže Kuzmanović Cvetković.

Neolitsko nalazište Pločnik otkriveno 1927. godine prilikom prokopavanja trase za železničku prugu Niš-Priština i jedno je od najznačajnijih nalazišta Vinčanske kulture na Balkanu i šire. Istraživano je u tri kampanje. Poslednja, treća, počela je 2012. godine u organizaciji Narodnog muzeja u Beogradu i Narodnog muzeja Toplice iz Prokuplja u saradnji sa UKL univerzitetom iz Londona, trajaće do 9. jula 2015. godine. U prošloj godini, kada je naeolitsko nalazište Pločnik otvoreno kao turističko naselje, zabeleženo je poseta od oko 1000 turista, koji su obišli ovo malo neolitsko naselje sa pet kuća od pletera i blata.

Tekst i foto Milen Đorđević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track