Prokupačka bolnica dobila aparat za dijagnostiku bolesti debelog creva
Foto: Milen Djordjevic

Poklon EU

Prokupačka bolnica dobila aparat za dijagnostiku bolesti debelog creva

Srbija -
Ovaj aparat omogućava lekarima da lakše i sa sigurnošću postavljaju dijagnoze. Svaka sumnjiva promena koja se ustanovi na debelom crevu se biopsira, analizira i u zavisnosti od dijagnoze postupa u daljem lečenju

PROKUPLJE - Opšta bolnica „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju dobila je najsavremeniji aparat za praćenje i dijagnostiku bolesti debelog creva „kolonoskop“. Vrednost aparata je oko 39 hiljada evra i donacija je Evropske unije.

Ovaj aparat omogućava lekarima da lakše i sa sigurnošću postavljaju dijagnoze. Svaka sumnjiva promena koja se ustanovi na debelom crevu se biopsira, analizira i u zavisnosti od dijagnoze postupa u daljem lečenju.

-Novim aparatom poboljšaćemo kvalitet zdravstvenih usluga jer on omogućava da se na vreme uoče neželjene pojave i blagovremeno postavi tačna i precizna dijagnoza, kao i adekvatna terapija koja u velikom broju slučajeva znači i ozdravljenje i oporavak pacijenta sa patologijom debelog creva – rekao je subspecijalista hirurg Miodrag Petrović i dodao da se ovim aparatom može otkriti karcinom debelog creva u ranoj fazi, što je veoma značajno jer je ova bolest u ekspanziji. Inače, ovakvi pregledi se u prokupačkoj bolnici sa starim aparatom obavljaju od 2001. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track