RADOST U KOSATICI, ŠKOLSKO ZVONO ZVONI POSLE 22 GODINE Bliznakinje Milica i Danica kreću u 1. razred
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Jedini đaci od 1994. u ovom zlatarskom selu

RADOST U KOSATICI, ŠKOLSKO ZVONO ZVONI POSLE 22 GODINE Bliznakinje Milica i Danica kreću u 1. razred

Srbija -

KOSATICA - Nakon dve decenije u Kosatici na Zlataru u četvrtak 1. septembra opet će se oglasiti školsko zvono, a u klupe četvororazredne škole sešće dvoje đaka.

Na školu u Kosatici, koja je izdvojeno odeljenje OŠ „Sveti Sava“ u Prijepolju, katanac je stavljen 1994. jer u selu nije bilo dece.

Bliznakinje Milica i Danica Zindović koje polaze u prvi razred, biće prvi đaci škole koja opet počinje sa radom.

- Već za nekoliko godina u Kosatici će biti desetak đaka. Zahvaljujući ekspanziji malinarstava sve je više mladih koji se vraćaju na roditeljska ognjišta, a selo koje je bilo pred izumiranjem opet ima svoju budućnost. Pod malinom i kupinom sada je oko 15 hektara, a mnogi se bave i stočarstvom za šta su ovde idealni uslovi - kaže za list Vanja Pušica, predsednica Mesne zajednice Kosatica.

Škola u Kosatici otvorena je početkom pedesetih godina prošlog veka i tada su nastavu u njoj pohađala četiri odeljenja. Nova školska zgrada izgrađena je 1989. godine i radila je svega nekoliko godina.

- U saradnji s matičnom školom i opštinom okrečili smo školsku zgradu, sanirali krov i druga oštećenja na objektu koji je nagrižen zubom vremena, a napokon ćemo rešiti i problem vode. Proteklog vikenda meštani su očistili školsko dvorište koje je bilo zaraslo u korov - kaže Vanja Pušica.

(Blic/Ž.D)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track