Resavski stočari bojkotuju NS poljoprivredni sajam
Foto: Nemanja Pancic

Nekadašnji šampioni ljuti

Resavski stočari bojkotuju NS poljoprivredni sajam

Srbija -
Oni su nezadovoljni statusom i odnosom prema govedima simentalske rase kao i izlagačima na tom sajmu

SVILAJNAC - Stočari Resave bojkotovaće ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu u znak solidarnosti sa članovima udruženja odgajivača goveda simentalske rase.

Oni su nezadovoljni statusom i odnosom prema životinjama i izlagačima na tom sajmu. To je potvrdio pomoćnik predsednika opštine Svilajnac za poljoprivredu Goran Despotović.

Predsednik Fonda za poljoprivredu Svilajnca i doktor veterinarske medicine Vladan Rajković objašnjava da uzgajivači goveda Resave nisu članovi tog Udruženja, ali da iz solidarnosti sa njima se neće pojaviti na ovogodišnjem novosadskom sajmu. Resavci će, kaže, učestvovati samo sa konjima - lipicanerima.

Na dosadašnjim sajmovima u Novom Sadu, uzgajivači goveda simentalske pasmine iz Resave osvojili su najviša priznanja, posebno za izložene junice simentalske pasmine i kolekcije od po pet elitnih grla. Prošle godine zbog katastrofalne poplave koja je zadesila Svilajnac nisu učestovali, a tri godine pre toga bili su svake godine apsolutni šamiponi u govedarstvu Novosadskog sajma, podsetio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović, koji je i sam dobitnik Plakete sajma "za doprinos razvoju stočarstva" u ovom kraju. Opštinska uprava Sviljanca dobitnik je Zlatnog šampionskog pehara za izložene junice simentalske pasmione 2013. godine.

Tradicija uzgoja goveda simentalske rase na području Svilajnca datira od 1885. godine a Svilajnčani sa simentalkama na izložbama i sajmovima učestvuju od 1935. godine, ukuljučujući i grad Tur u Švajcarskoj. Imaju i svoj "Resavski poljoprivredni sajam" sa izložbom priplodnih goveda simentalske pasmine, koji ove godine obeležava 52 godina postojanja i uvršten je, od 1998. godine, u kalendar evropskih i svetskih izložbi i sajmova odlukom Evropskog udruženja odgajivača goveda simnetalske rase čije je sedište u švajcarskom gradu Colikofenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track