RIBOČUVARI DEŽURAJU DAN I NOĆ: Jato skobalja iz Morave došlo uzvodno u kuršumlijsku reku!
Foto: Nebojsa Mandic.

Prirodni fenomen

RIBOČUVARI DEŽURAJU DAN I NOĆ: Jato skobalja iz Morave došlo uzvodno u kuršumlijsku reku!

Srbija -

KURŠUMLIJA - Ribočuvari preduzeća "Južna Morava 2" uveli su vanredno danonoćno dežurstvo svih zaposlenih zbog toga što je jato riba skobalja iz Morave otišlo u jednu planinsku reku na teritoriji opštine Kuršumlija, rekao je ribočuvar Dragan Mijajlović.

On je kazao da je u pitanju prirodni fenomen, jer je ta vrsta ribe od svoje matične reke Morave otišla više od 100 kilometara daleko uzvodno u planinsku plitku reku, zbog mrešćenja.

"Dežuramo danonoćno zbog krivolova, jer se ova krupna riba u velikom jatu nalazi u plitkoj reci i veoma je pristupačna za lov. Jato ove ribe se sada nalazi na teritoriji opštine Kuršumlija, svi ribočuvari ovog preduzeća će biti dežurni dok se jato riba ne vrati u Moravu", kazao je Mijajlović.

Prema njegovim rečima, toplo vreme za ovo doba godine pogodovalo je da ta krupna riba ranije krene u potragu za pogodnim mestom za mrešćenje. "Retkost je da se ovako nešto desi ovoliko rano, gotovo mesec dana pre. I ne samo to, retkost je da neko gleda mrešćenje ribe", kazao je Mijajlović i dodao da zbog krivolova ne može otkriti koja je kuršumlijska reka u pitanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track