RODITELJI U NIŠU ZABRINUTI: Epidemiolozi uzimaju deci briseve u vrtiću preminule devojčice (4)
Foto: Shutterstock

Izdahnula na putu do Kliničkog centra

RODITELJI U NIŠU ZABRINUTI: Epidemiolozi uzimaju deci briseve u vrtiću preminule devojčice (4)

Srbija -
NIŠ - Nakon što je 4-godišnja devojčica, dovedena u niški Dom zdravlja u "opštem lošem stanju", juče preminula na putu do Kliničkog centra, epidemiolozi u vrtiću “Zvončići” u koji je ona išla uzimaju briseve ostaloj deci. To je, tvrde lekari, “preventivna epidemiološka mera”.

Roditelji kažu da nemaju ništa protiv ovakve prevencije, ali ističu da ih je zabrinulo to što su testiranja počela, a da iz “Pčelice” nisu bili obavešteni ni o kakvim pregledima i proverama.

Saznao sam od drugih roditelja da nam decu testiraju, ali ne znam zašto nam to zvanično niko nije rekao. Zabrinut sam za bezbednost i zdravlje svoje dece i ne razumem zašto nas nisu obavestili - kaže otac jednog deteta ovog vrtića.

Prema rečima majke drugog deteta, vaspitačica je telefonom dozvolu za uzimanje brisa od nje zatražila tek oko 13 sati, nakon što su epidemiolozi Doma zdravlja već počeli svoj posao, pišu Južne vesti. Zašto su testiranja počela bez obaveštenja roditelja u Predškolskoj ustanovi “Pčelica” nismo saznali jer pomoćnik direktora ove ustanove Ivan Todorov “nije mogao da da više detalja”, a direktor Zoran Jonić nije odgovorio na pozive novinara.

Lekari: Preventivna mera

U Domu zdravlja su potvrdili da njihova epidemiološka služba uzima briseve dece iz vrtića "Zvončići" uz pojašnjenje da je reč o preventivnoj meri. Na ovo su se odlučili nakon konsultacije sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje.Ekipe epidemiološke službe Doma zdravlja će uzeti briseve, a nakon toga ih doneti kod nas na mikrobiološku analizu - kaže Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje Niš.

Uzrok smrti se još utvrđuje

Tačan uzrok smrti devojčice nije bio poznat, tako da je Zavod za sudsku medicinu, kako nam je potvrđeno, uradio obdukciju. Kako kaže pedijatar Doma zdravlja dr Snežana Ivanović, kod koje je devojčica juče oko 9 sati ujutru i dovedena, dete je bilo u "opštem lošem stanju" i ubrzo izgubilo svest. Odmah je započeta reanimacija uz kiseonik i adrenalin, a ubrzo je stigla ekipa Hitne pomoći da devojčicu preveze u Klinički centar. Nažalost, na putu do ove ustanove ona je preminula.

(Južne vesti/S.J./J.C.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja