SEKRETAR ŠKOLE U SOMBORU: Neću da se ovo više krije, đaci pola veka imaju fizičko u sali od azbesta
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Od raka obolele četiri tetkice i petoro profesora

SEKRETAR ŠKOLE U SOMBORU: Neću da se ovo više krije, đaci pola veka imaju fizičko u sali od azbesta

Srbija -

BEOGRAD - Učenici Srednje tehničke škole u Somboru skoro pola veka fizičko vaspitanje imaju u sali koja je opasna po zdravlje, jer je obložena i pokrivena azbestnim pločama.

Decenijama đaci udišu azbestnu prašinu koja je kancerogena i izaziva plućne bolesti. Što je najgore, posledice udisanja ove štetne materije se javljaju posle 15-20 godina.

Ovaj problem već godinama pokušava da reši sekretar škole Mile Morić, koji smatra da mu je obaveza da zaštiti decu, a ne da žmuri pred problemom:

- U ovoj školi radim 10 godina. Od samog dolaska sam počeo da se zanimam za taj problem i još vodim rat da se ta sala ukloni. Imam svu potrebnu dokumentaciju, napravio sam i arhivu tekstova o štetnosti azbesta. Tek pošto sam medijski napao nadležne, nešto je počelo da se dešava - ističe on i dodaje:

Foto: Marina Lopičić/Ilustracija
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

- Prošle godine, kada su se promenili određeni ljudi na vlasti, pojavile su se reakcije. Moj direktor je uvek ćutao, jer je u strahu, neće da se zamera politici. I za mene je opasno, ali ne mogu da ćutim. Deca su nama poverena i u obavezi smo da ih zaštitimo. Takođe, moramo da zaštitimo i ljude koji ovde rade. Od raka su nam obolele četiri spremačice i petoro profesora.

Kako kaže, ako je Skupština grada Novog Sada pokrenula inicijativu da se skinu svi krovovi od azbesta, onda su i oni dužni da uklone celu salu:

- Već duže vreme radimo na tome da se ukloni ova sala i izgradi nova i čini mi se da smo jaku blizu. Prvi put nas je lokalna samouprava, krajem 2016. godine, podržala i počela da nas gura da šaljemo dokumentaciju u Beograd i svuda gde je potrebno. Iskreno se nadam da ćemo se u toku 2017. godine osloboditi ovog štetnog objekta - kaže i dodaje da nije samo azbest problem:

- Sve je u stanju rušenja, glavni nosači su truli. Dosta mi je više toga da krijemo sopstvenu sramotu, neću da snosim odgovornost za život dece. Svake godine smo pisali i tražili da se nešto uradi, a svi zatvaraju oči pred problemom. U ovoj zemlji je jako opasno reći istinu.

(Alo/I. Filić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track