SENATOR MEKEJN U ŠIDU: Srbiji dodatna pomoć za migrantsku krizu
Foto: Reuters Februar 2015.

U poseti prihvatnim centrima

SENATOR MEKEJN U ŠIDU: Srbiji dodatna pomoć za migrantsku krizu

Srbija -
ŠID - Američki senator Džon Mekejn izjavio je danas da će zatražiti od SAD da pruži dodatnu pomoć Srbiji u borbi sa izbegličkom krizom.

"Dodatna pomoć Srbiji u borbi sa migrantskom krizom očigledno je potrebna i po povratku u SAD tražiću od kolega da se ta pomoć i izglasa", rekao je Mekejn novinarima u Šidu, nakon posete privremenim prihvatnim centrima u Adaševcima i Šidu.

Mekejn je rekao da je migrantska kriza veoma skupa i zahvalio srpskoj vladi koja "radi sjajan posao" pod veoma teškim uslovima. "Veoma smo vam zahvalni na vašoj podršci, na nezi koju pružate svim ovim ljudima koji prolaze kroz vašu zemlju. Takođe se nadam da će biti i mir u Siriji, da će bombardovanja tamo i u Avganistanu prestati, kao i da će stati ubijanja koja su ogroman humanitarni problem koji se širi u Evropi i potencijalno u SAD. Nadamo se da ćemo postići mir, da narod može da ostane tamo i da ne mora da ide nikuda", rekao je Mekejn. Ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović upoznali su Mekejna sa uslovima u kojima borave migranti, kao i o proceduri registracije i broju migranta, kojih je trenutno oko 1.000 u Adaševcima.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o borcima Islamske države sa Kosova, Mekejn je rekao da ISIS i predstavlja veliku pretnju, upravo zato što regrutuje mlade iz skoro svih krajeva sveta, "čak iz Indonezije i Malezije", i dodao da pametnim korišćenjem interneta IS motiviše ljude da odu u Siriju i bore se na njihovoj strani. "Prvenstveno, moramo da ih pobedimo, da ih ubijemo i oduzmemo im sve baze, jer 'metastaziraju' u Libiji i na ostalim mestima", rekao je Mekejn. Kaže da oni izazivaju nemir u celoj Evropi. Mekejn smatra i da je Vlada Srbije imala veliku ulogu u "vidnom" napretku odnosa Beograda i Prištine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja