(VIDEO) SUKOBI NA ULICAMA PRIŠTINE: Povređena 72 policajca, Albanci kamenicama gađali specijalce!
Foto: AP

Haos na Kosovu i Metohiji

(VIDEO) SUKOBI NA ULICAMA PRIŠTINE: Povređena 72 policajca, Albanci kamenicama gađali specijalce!

Srbija -
Do incidenta je došlo pošto je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade Vlade u Prištini

PRIŠTINA - Policija Kosova bacila je u utorak oko 13 sati suzavac kako bi udaljila učesnike protesta u centru Prištine koji su kamenicama gađali pripadnike specijalnih jedinica policije.

U sukobima su povređena 72 policajca, a uhapšeno je preko 160 demonstranata.

Policija je privela i gradonačelnika Prištine Špenda Ahmetija, jednog od lidera pokreta Samoopredeljenje. Ahmeti je posle pola sata pošten.

Foto: AP
Foto: AP

Sukobi su se rasplamsali kada su pristalice pokreta Samoopredeljenje počeli da bacaju Molotovljeve koktele na policiju.

Foto: AP
Foto: AP

Podsetimo, do incidenta je došlo nakon što je predstavnik Samoopredeljenja Dardan Mulićaj postavio ultimatum policiji da za 15 minuta ukloni barikade postavljene ispred zgrade kosovske vlade.

Mulićaj je najpre optužio kosovsku policiju da je oduzela ozvučenje učesnicima protesta, zaustavila autobuse sa demonstrantima i uhapsila jednog prevoznika iz Peći.

Demonstranti, koje predvodi opozicioni Pokret Samoopredeljenje, traže ostavku ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča hitno postane javno preduzeće čemu se protive Vlada Srbije i politički predstavnici Srba sa Kosova. Sanije Beriša, majka nestalog dečaka iz Đakovice, pričala je o uvredama koje je na račun majki Đakovice navodno izrekao Jablanović.

http://www.youtube.com/watch?v=XxyNcahru4g

Šefica poslaničke grupe opozicione Inicijative za Kosovo Valjdete Bajrami zatražila da se hitno razgovara o zakonu o javnim preduzećima i rekla da je on povučen iz skupštinske procedure jer će se o njemu razgovarati u Briselu, na sastanku delegacija Kosova i Srbije.

Foto: AP
Foto: AP

U trenutku kada je počeo da govori šef poslanika Samoopredeljenja Visar Imeri došlo je do koškanja između demonstranata i policije i upotrebe suzavca. Nakon toga, demonstranti su se povukli na oko 100 metara od barikada i stanje se polako normalizuje. Bilo je najavljeno da će se okupljenima obratiti i šef Samoopredeljenja Aljbin Kurti.

Umesto toga, novinari srpskih nezavisnih medija i dopisništava beogradskih redakcija održaće konferenciju za novinare u prostorijama UNS-a u Gračanici na kojoj će izraziti svoj protest, obrazložiti svoje stavove i ponoviti zahtev nadležnim institucijama i organizacijama da se problem bezbednosti rada novinara reši, navodi se u saopštenju.

Inače, ekipa drugog kanala Radiotelevizije Kosova, koji emituje program na srpskom, novinar Aleksandra Jovanović i snimatelj Bojan Košanin, kao i na snimatelj RTS Vladimir Milić, u subotu su verbalno i fizički napadnuti tokom izveštavanja sa demonstracija u centru Prištine.

Foto: AP
Foto: AP

"Dodatno smo šokirani da ni do danas, uoči novog protesta Samoopredeljenja ne postoji adekvatna reakcija međunarodne zajednice, kao ni kosovskih institucija", navodi se u saopštejnu.DNKiM i UNS dodaju da posebno zabrinjava činjenica da kosovska policija ne želi da pruži informaciju da li je preduzela bilo kakve korake za pronalaženje i kažnjavanje napadača na novinare od kojih se mnogi vide i na televizijskim snimcima.

Navodi se i da saopštenje "Samoopredeljenja" u kojem se osuđuje isključivo napad na novinare RTK2, ali ne i na novinare srpskih nezavisnih medija i dopisnike beogradskih medija, upućuje na to da njihov rad i izveštavanje sa protesta te organizacije u Prištini nije bezbedan i da su napadi na njih praktično dozvoljeni. Pokret Samoopredeljenje i druge opoziocione stranke najavile su za danas u podne u centru Prištine nove antivladine proteste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track