SNEG U ČAČKU: Nekoliko sela bez struje, putari pripravni
Foto: čitalac Kurira

Snega na kolovozu oko 15 centimetara

SNEG U ČAČKU: Nekoliko sela bez struje, putari pripravni

Srbija -
ČAČAK - Sneg i kiša koji su u toku noći padali na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga stvorili su izvesne probleme u saobraćaju, a u višim predelima na pojedinim mestima došlo je do prekida u snabdevanju električnom energijom.

Prema rečima dežurnog dispečera Javnog preduzeća Putevi Ivanjica Slavka Ćurčića snega na kolovozu u nižim predelima ove opštine ima i to oko 5 cm, dok je u višim predelima visina snežnog pokrivača oko 15 cm.

"Saobraćaj se odvija otežano, a u višim predelima važi zabrana kretanja za kamione sa prikolicom i šlepere", rekao je Ćurčić i dodao da su sve ekipe na terenu kao i da su značajniji putni pravci prohodni. Najteža situacija je na Goliji i Javoru. Snabdevanje električnom energijom je redovno i nema prekida.

U Opštini Lučani sneg je padao čitave noći pa su ekipe za raščišćavanje snega bile mobilne tokom noći i u ranim jutarnjim satima. "Svi putevi I i II reda su očiščeni i posuti rizlom i solju, a čiste se i putevi lokalnog karaktera. Saobraćaj se odvija neometano i u Mesnim zajednicama Kaona, Goračići, Gornji i Donji Dubac gde je bilo najviše snega“, kazao je direktor Direkcije za izgradnju opštine Lučani Milija Milenković.

On je naglasio da ekipe dežuraju sve vreme jer se očekuju nove snežne padavine. "Bez električne energije su Kotraža, deo Viče, Goračići, Guberevci i Grab, kao i selo Virovo koje pripada opštini Arilje, ali se snabdeva strujom sa trafostanice lučanske opštine", rekao je za Tanjug direktor„Elektrodistribucije“ u Lučanima Raco Vidojević. On je dodao da su sve raspoložive ekipe na terenu, a uslovi za rad su otežani zbog vlažnog snega koji je dostigao visinu od 40 centimetra. Nadležni u Putevima Čačak kažu da se svi putevi I i II prioriteta čiste i prohodni su za saobraćaj. Saobraćajnice su posute solju i rizlom i obilaze se na svakih šest sati.

Značajnijih padavina bilo je na putevima II prioriteta preko Jelice, Guče, Ivanjice, starog puta za Kraljevo, preko Bumbarevog brda i Šiljkovice ali su i oni prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja. Iz Policijske uprave Čačak apeluju na vozače na korišćenje zimske opreme, naročito zimskim pneumaticima koji su prilagođeni uslovima snežnim padavinama, zbog neuporedivo veće bezbednosti i kretanja vozila. Oni takođe ističu važnost da se na putu poštuju saobraćajni propisi, brzina vozila prilagodi stanju puta i uslovima saobraćaja, a naročito uzdržavanje od nebezbednog i nepropisnog preticanja. U opštini Nova Varoš trenutno snega ima u planinskim predelima i to oko 20 cm.

Prema rečima direktora Direkcije za izgradnju Miroljuba Šaponjića, snega na kolovozu nema, osim u višim predelima. "Putevi se čiste redovno i posipaju rizlom i solju, tako da zastoja u saobraćaju nema", rekao je on i dodao da i u višim predelima nema zastoja, ali da je zimska oprema neophodna. On kaže da su svi putni pravci prohodni. Iz Puteva Užice poručuju da su sve saobraćajnice prohodne i to od Požege do granice sa Crnom Gorom. Prema rečima tehničkog direktora Slobodana Božovića putevi I i II prioriteta su čisti i redovno se održavaju, a trenutno se čiste i putevi III i IV prioriteta i to deonice Bela Zemlja - Rožanstvo, Užice - Lunovo Selo, Jasenovo - Bela Reka.

Preko Zlatibora je prohodno, ali Božović apeluje na vozače šlepera da ne kreću na put bez adekvatne zimske opreme i pneumatika. U Prijepolju snega ima u planinskim predelima, ali se on redovno čisti i za sada ne pravi značajnije probleme u saobraćaju. U Kamenoj Gori juće je napadalo čak 20 cm snega, dok ga je u Babinama bilo oko 10 cm. Sve ekipe su na terenu i zastoja u saobraćaju nema kažu nadležni. Direktor JKP "Lim", Aziz Hadžifejzović rekao je da problema u snabdevanju vodom, strujom i toplotnom energijom nema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track