Spasili život krmači iz deset metara dubokog bunara
Foto: Saša Urošev

Neobična akcija

Spasili život krmači iz deset metara dubokog bunara

Srbija -
Pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice MUP-a iz Sente, nakon četvoročasovne akcije, iz bunara izvadili krmaču tešku više od 300 kila

SENTA: U opis posla pripadnika Vatrogasno spasilačke jedinice MUP-a iz Sente, ne spada samo borba sa vatrenom stihijom koja guta njive, vozila, kuće i okućnice. Oni su neretko u prilici da vrelinu požara zamene studenom vodom, kad iz dubokih i tamnih bunara moraju da izvade ljudske ili životinjske leševe:-Samo tokom proteklih godinu dana, imali smo pet ovakvih intervencija. U četiri slučaja, radilo se o beživotnim ljudskim telima. Nedavno smo se, prvi put, suočili sa gotovo nestvarnom situacijom.Iz deset metara dubokog bunara, izvadili smo suprasnu krmaču tešku više od 300 kilograma- predočava vatrogasac Nandor Baranji, instruktor ronjenja i predsednik Ronilačkog kluba u Senti.

Delikatna akcija spasavanja obavljena je u Gornjem Bregu kod Sente, kad je očajni meštanin Mikloš Rac Sabo (57) alarmirao nadležne da mu je suprasna krmača upala u bunar koji je bio prekriven daskama, limom i najlonom. Kad je krmača stala na daske, one su popustile pa se životinja stropoštala u bunar:-Mikloš nas je preklinjao da spasemo krmaču. Da je bilo lako nije, jer je akcija trajala četiri sata i završila se oko ponoći- priseća se Nandor i nastavlja:

-U ronilačkom odelu, sa užetom sam se spustio na dno koje smo osvetili reflektorom. Pravo je čudo da krmača nije bilo povređena. Ležala je u vodi i blatu. Iako malaksala, bila je rezdražljiva. Čak je pokušala da me napadne. Nije to bila jedina onespokojavajuća okolnost. U bunaru je na ovoj dubini povećana koncentracija ugljenmonoksida. Uz puno muke i znoja, sve se na kraju dobro završilo. Najteže je bilo užetom dobro učvrstili telo krmače, a potom nju i mene izvući na površinu. Tek u trećem pokušaju, u tome smo uspeli , koristeći sajlu koju smo zakačili za kuku vozila- kaže Nandor.S.U.

Prase za spasioceKrmača je oprasila 17 prasića, od kojih je ostalo deset. U nameri sam da Nandoru i njegovim kolegama odnesem jedno prase da se počaste. Zaslužili su. To će se desiti kad prase bude imalo oko 20 kila. Najpre smo mi pokušali da je iz bunara izvučemo, ali se to desilo tek kad su vatrogasci došli- kaže za Kurir Mikloš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track