SRAMOTA: Trudnice u Vojvodini gladuju
Foto: Shutterstock

Buduće mame traže svoje zarade

SRAMOTA: Trudnice u Vojvodini gladuju

Srbija -

Danijela Mihajlović kaže da im, iako je rok 30 dana, nadoknade stižu za 40 do 60 dana i da zato upadaju u dugove

Žene iz Vojvodine koje su na bolovanju zbog održavanja trudnoće su gladne! Isplate zarada kasne i po 60 dana. A računi za struju, vodu, telefon, kao i rate za kredit dolaze bez kašnjenja! Zar putevi koje gradite služe da pobegnemo iz zemlje?!Ovo je deo iz potresnog pisma Danijele Mihajlović, trudnice i majke dvogodišnjeg deteta, koje je zapalilo internet!Danijela je na portalu Bebac ukazala da iako u Zakonu o radu piše da je rok za isplatu zarade 30 dana nakon što poslodavac dostavi dokumentaciju, u praksi se dešava da trudnice na novac čekaju u proseku od 40 do 60 dana.- Čitajući isti zakon nigde nisam videla koje su obaveze poslodavca? Poslodavac može da dokumentaciju preda kad hoće i manipuliše radnicima, jer ga je zakon preskočio! I kome onda da se žalimo kad nam plata kasni preko 30 dana?! - pitala je Danijela i dodala da se kao državni službenik u poreskoj administraciji našla u apsurdnoj situaciji da ne može da plati račune zato što joj plata kasni.- S platom koja iznosi 44.083 dinara, a koju mi RFZO Novi Sad dva meseca ne isplaćuje, ne mogu da platim ni račune ni kredit. Zato mi banka naplaćuje kamatu. Pa kako da preživim i da budem uredan platiša koji izmiruje svoje obaveze prema državi?! - pita Danijela i dodaje da su joj potrebne pare i za pelene i vitamine za dvogodišnje dete.- Ovo nije moja sramota, ovo je sramota države i sistema - dodaje Danijela, koja kaže da ovaj zakon diskriminiše žene jer ih čini zavisnim od muškarca i njegovih primanja.

Republički fond za zdravstveno osiguranjeUSKORO ISPLATA NADOKNADAU Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje kratko su poručili da će trudnice u Vojvodini uskoro primiti zarade:- U petak je novac prebačen poslodavcima i trudnice bi u najhitnijem roku trebalo da ga prime - rekli su u RFZO.U Ministarstvu rada kažu da isplate naknade najčešće kasne zbog toga što poslodavac kasni sa isplatama zarada i ostalim zaposlenima i zbog toga što su im računi u blokadi:- Savet je obraćanje Inspekciji rada, koja preduzima sve mere iz domena svoje nadležnosti a u cilju ostvarivanja prava koja pripadaju trudnicama i zaposlenima koji koriste porodiljsko odsustvo i odsustvo radi nege deteta.

PitanjeKO ĆE IĆI PUTEVIMA KOJI SE GRADE?- Vrlo je pohvalno što se grade putevi u Srbiji. Samo ne znam ko će ići tim putevima, da li starci i magarci ili deca i omladina, s obzirom na to da nam je natalitet u Srbiji doveden u pitanje! - zaključuje Danijela, koja podseća da, sa druge strane, poslanici koji se u Narodnoj skupštini vulgarno vređaju i dalje primaju debele i redovne plate.

Ružica Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track