SRBIJA VEČERAS ČEKA NOVU GODINU: Doček u Nišu, Novom Sadu, Jagodini, Svilajncu...
Foto: Beta/Arhivska Fotografija

U mnogim gradovima sprema se slavlje

SRBIJA VEČERAS ČEKA NOVU GODINU: Doček u Nišu, Novom Sadu, Jagodini, Svilajncu...

Srbija -
U Beogradu ove godine neće biti organizovanog dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, ali će u Hramu Svetog Save tradicionalno biti služen moleban, a u ponoć upriličen vatromet

BEOGRAD - Večeras se dočekuje pravoslavna Nova godina. U pojedinim gradovima u Srbiji biće organizovanog dočeka, u Beogradu tradicionalni moleban.U Beogradu ove godine neće biti organizovanog dočeka Nove godine po julijanskom kalendaru, ali će u Hramu Svetog Save tradicionalno biti služen moleban, a u ponoć upriličen vatromet.Moleban će služiti vladika toplički Arsenije. Da organizovanog dočeka u srpskoj prestonici neće biti rekao je direktor Beokom servisa Darko Glavaš. Ipak, prema njegovim rečima, najmlađi će danas moći da uživaju u celodnevnom programu na Trgu otvorenog srca (Trgu Republike).

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Beograđanima preostaje da ovaj praznik provedu u svojim kućama ili da zabavu potraže u pojedinim klubovima, kafanama i restoranima, koji su pripremili posebne programe za novogodišnju noć. Kako najavljuju skadarlijski ugostitelji, gosti će za večeru i zabavu uz zvuke starogradske muzike, tamburaše i trubače morati da izdvoje između 2.500 i 3.000 dinara.

Za ljubitelje "tvrđeg zvuka", klubovi u Savamali nude provod uz "di džejeve" i promotivne cene pića, dok će ulaz u većini tih lokala biti besplatan. Posetioce elitnih klubova i splavova zabavljaće estradne zvezde, a cene idu do 40 evra.

Bregović u Nišu

Grad Niš i gradska opština Medijana, kao suorganizator, organizovaće večeras u centru Niša doček Nove 2015. godine po julijanskom kalendaru uz nastup Gorana Bregovića i njegovog orkestra. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da će honorar za nastup Bregovića i njegovog orkestra snositi "prijatelji grada" ne saopštavajući imena donatora.

Iz gradonačelnikovog kabineta saopšteno je da će grad snosti troškove tehničke organizacije dočeka u iznosu od oko 1,5 miliona dinara. Pre nastupa Bregovića, kao predgrupe nastupiće "Prava stvar", Saita i "Crne Mambe" i "Penthaus bend", saopšteno je iz Perišićevog kabineta. Ranije je doček Nove godine po Julijanskom kalendaru organizovala samo gradska opština Medijana u parku Svetog Save.

U Nišu nije bilo dočeka Nove 2015. godine po Gregorijanskom kalendaru u organizaciji grada, već je organizaciju proslave 31. januara uveče preuzela gradska opština Palilula, a u programu su nastupile "domaće snage".

Ceca u Novom Sadu

Grad Novi Sad i ove godine na centralnom gradskom trgu organizuje doček Nove godine po julijanskom kalendaru, a u muzičkom programu nastupiće novosadska grupa "Big time", trubački orkestar Dejana Jevđića i pevačica Svetlana Ražnatović - Ceca, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika Novog Sada. U saopštenju se ističe da se nastavlja dobra praksa koja je započeta pre dve godine, a to je da proslava neće biti organizovana na teret budžeta Grada i da se Grad Novi Sad zahvaljuje društveno-odgovornim kompanijama koje su, kako je saopšteno, sponzorisale kako nastup izvođača, tako i nabavku bine, rasvete, ozvučenja, vatrometa, odnosno celu organizaciju proslave.

Ceca večeras peva u Novom Sadu,  a ovako je bilo 2007. u Beogradu (Foto: Kurir)
Ceca večeras peva u Novom Sadu, a ovako je bilo 2007. u Beogradu (Foto: Kurir)

Program na bini ispred Gradske kuće u 21 sat otvoriće "Big time", sat i po kasnije nastupiće trubači, a tridesetak minuta pre ponoći planiran je početak koncerta Ražnatovićeve. Tačno u ponoć predviđen je i veliki vatromet. "Prema zvaničnim podacima i najavama nadležnih službi, očekuje se veliki broj građana iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Makedonije. Kako je procenjeno, zbog broja najavljenih posetilaca, u pitanju je koncertno dešavanje sa visokim stepenom rizika", kaže se u saopštenju i dodaje da se apeluje na građane da na vreme dođu na Trg slobode i zauzmu mesto, kao i da obrate pažnju na predmete koji su nedozvoljeni.

U saopštenju se podseća da su ti predmeti: sve vrste vatrenog i hladnog i vatrenog oružja, pirotehnička sredstva, napici u metalnoj ili staklenoj ambalaži i ostali predmeti koji mogu ugroziti bezbednost ljudi. "Novi Sad je grad tolerancije i slobode izbora, te je svako dobro došao da izabere mesto i način proslave dočeka Nove godine prema Julijanskom kalendaru", rekla je savetnik gradonačelnika Novog Sada Nada Kobac. Za vreme proslave na Trgu slobode biće angažovana redarska služba, koja će brinuti o bezbednosti građana. Kontrolni punktovi će biti postavljeni na početku svih prilaznih ulica ka trgu gde će redari kontrolisati i pregledati građane.

U saopštenju se najavljuje da će zbog organizacije dočeka pojedine ulice u širem centru grada danas od 15 sati pa do sutra u četiri sata ujutru biti zatvorene za saobraćaj, a to su: Trifkovićev trg, Njegoševa ulica, Ulica Miloša Hadžića, Svetozara Miletića, Nikolajevska, Grčkoškolska, Zlatne grede, Grozde Gajšin, Nikole Pašića, Modene i Ulica Ilije Ognjanovića.

Jagodina, Despotovac, Svilajnac... Doček Pravoslavne nove godine u opštinama Pomoravskog okruga biće organizovan večeras na gradskim trgovima u Jagodini, Svilajncu i Despotovcu, kao i u 56 restorana tog okruga. U Jagodini na Gradskom trgu kod fontane, program dočeka Srpske nove godine počinje u 22.45, a nastupiće Haris Džinović. Doček organizuju Skupština grada i Kulturni centar. Predsednik Skupštine grada Dragan Marković je pozvao građane Jagodine i drugih gradova Srbije da dođu u 22 sata, a one iz drugih gradova da dođu ranije i posete "Vivo šoping centar" kod Akva parka "jedan od najboljih u Evropi sa 30 svetskih brendova".

Građanima, koji će pravoslavnu novu godinu dočekati na trgu u Jagodini, Marković je obećao "posluženje - roštiljske kobasice, jagodinsko pivo i sokove, a u prvim minutama nove godine vatromet". "Troškove dočeka snose prijatelji Jagodine i sponzori", rekao je Marković. Građani Despotovca pravoslavnu novu godinu dočekaće na Trgu Stefana Lazarevića uz orkestar "Moravski biseri", čaj i kuvano vino, izjavila je Tanjugu direktorka Centra za kulturu, organizatora dočeka, Vlatka Milenković. Doček počinje u 22 sata.

Na Trgu Stevana Sinđelića, Novu godinu po julijanskom kalendaru, dočekaće građani Svilajnca. Organizator je Kulturni centar, a pokrovitelj Skupština grada. Građani će se zabavljati, uz muziku sa razglasa, čaj, kuvano vino, rakiju i posluženje, a biće i vatromet, izjavila je portparol Skupštine opštine Ivana Todorov. Ostale opštine Pomoravskog okruga - Ćuprija, Paraćin i Rekovac ne organizuju doček Srpske nove godine na trgovima.

Doček pravoslavne nove godine u Jagodini, Ćupriji, Despotovcu, Paraćinu, Svilajncu i Rekovcu organizovan je i u 56 ugostiteljskih objekata u kojima će se služiti hrana, potvrđeno je u Odeljenju sanitarne inspekcije, ali i u drugih preko stotinu ugostiteljskih objekata, uglavnom kafića, u kojima se neće služiti hrana.

Kruševac

Kruševljani će večeras na centralnom gradskom trgu uz koncert Željka Samardžića dočekati novu godinu po Julijanaskom kalendaru. Doček srpske Nove godine, organizuje Grad Kruševac, uz podršku javnih preduzeća i ustanova i koštaće 1,4 miliona dinara. Na spisku donatora, sličnom kao i za novogodišnji koncert, koji je koštao oko tri miliona dinara, je oko 30 preduzeća, među kojima ima i onih koja su u postupku restrukturiranja. Koncert Željka Samardžića počinje od 23 do jedan sat iza ponoći, a za ponoć je predviđen vatromet. Pre Samardžića, u 22 sata nastupa folklorni ansambl Lazarica, potom paraćinsko kulturno umetničko društvo Spasovdanski vez, pa dramske sekcije kulturno umetničkih društava iz sela Zdravinje i Konjuh. Za doček Nove godine pred Kruševljanima je na gradskom trgu nastupio Hari Mata Hari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track