(FOTO) STRVOŽDERI IZ MOKRINA: Crkotine sekli na livadi i nosili na pijac!
Foto: Saša Urošev

Svinjska posla

(FOTO) STRVOŽDERI IZ MOKRINA: Crkotine sekli na livadi i nosili na pijac!

Srbija -
Veterinarski inspektori nemaju uvida da je neko odnosio meso sa uginulih svinja, iako fotografije poljočuvara o tome svedoče „crno na belo“
1 / 3 Foto: Saša Urošev

MOKRIN: Veterinarski inspektori nisu u petak na livadi, tridesetak metara od svinjogojske farme u Mokrinu, koja je vlasništvu firme "Essentico" iz Kule, zatekli ljude kako tranžiraju leševa svinja. Baš na tom mestu kikindski poljočuvari su prethodnih dana, u dva navrata, otkrili nekoliko osoba kako seku meso sa uginulih svinja i izrazili sumnju da ono završava na divljim pijacama.

Te svinje, prema rečima poljočuvara Dragana Jevđevića, nisu imale ušne markice na osnovu kojih bi se utvrdilo da li potiču sa farme, ili je njihov vlasnik privatni stočar. To je potvrdila i Ksenija Laketa, šefica Odseka veterinarske inspekcije Severnobanatskog okruga.

Ona je naglasila da veterinarski inspektori nemaju uvida da je neko odnosio meso sa uginulih svinja, iako fotografije poljočuvara o tome svedoče „crno na belo“:­

- Nisu nam stigle prijave od poljočuvara niti od bilo koga drugog. Zaposleni na svinjogojskoj farmi izjavili su inspektorima da su leševe svinja zakopali na svom posedu­ livadi koja pripada farmi. Izmenom pravilnika objavljenom u „Službenom glasniku“dozvoljeno je da u slučaju prebukiranosti kafilerija, leševi mogu da se zakopaju­ objasnila je Laketa.

Veterinarski inspektori utvrdili su da farma ima ugovor sa kafilerijom „Proteinka“ iz Sombora. Sav animalni otpad odnosi se tamo, ali je kafilerija prebukirana i ne može da primi sve leševe, pa su radnici farme morali da ih zakopaju. Utvrđeno je da je zakopavanje obavljeno u skladu sa zakonom:

Najpre su leševi preliveni metilen plavom bojom da bi se izbeglo da meso dođe u lanac ishrane ljudi ili životinja­ tvrdi Laketa.

Strvoderi vrebaju pogodan trenutak

Mokrinčani sa kojima smo razgovarali, potvrđuju da do ovakvih situacija dolazi jer radnicikafilerije, nisu fizički u mogućnosti da stignu do svih mesta s kojih treba ukloniti animalni otpad:­Međutim, neki ljudi očigledno vrebaju pogodan trenutak kad se leševi bace, a onda brže bolje,uzimaju meso.

Oni koji bacaju crkotine, s leševa skidaju ušne markice, pa onda nadležni ne mogu da utvrde ko je vlasnik. Nije problem samo što niko ne odgovara, nego gde takvo meso završava­ - kažu stanovnici Mokrina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track