SVEČANOST U VALJEVU: Ditman otvorio Nedelju nemačke kulture
Foto: Dragan Kadić

Projekat PASCH-škole

SVEČANOST U VALJEVU: Ditman otvorio Nedelju nemačke kulture

Srbija -
VALJEVO - Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman otvorio je Nedelju nemačke kulture koja danas počinje u Valjevskoj gimnaziji, u okviru obeležavanja 145. godina ove obrazovne institucije.

Učenici i profesori, kroz kulturno-umetnički program, nemačkom ambasadoru i gostima prikazali su šta to Valjevska gimnazija radi na planu boljeg učenja nemačkog jezika.

Takođe, kroz izložbu, "Sva naša putovanja" prikazano je devet putovanja profesora i učenika ove škole i to zahvaljujući pomoći Gete-instituta iz Beograda, a potom i prezentacija na nemačkom jeziku tih putovanja u Nemačku, Rumuniju i Hrvatsku.

U okviru ovog programa biće organizovana projekcija nemačkog dokumetražnog igranog filma, predavanje "Geteov prijem srpskih narodnih junačkih pesama" održaće dr Miodrag Loma, a u petak biće održan i koncert "Ples po žici u klasičnom stilu nemačkih autora" kvarteta MISS.

Valjevska gimnazija je jedna od 25 takozvanih PASCH-škola u kojima se posebna pažnja posvećuje učenju nemačkog jezika i nemačkoj kulturi.

Projekat PASCH-škole aktivan je u Srbiji od 2008. godine i koordinira ga nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, zajedno sa nemačkim kulturnim organizacijama koje su aktivne u Srbiji (Gete institut, DAAD, ZfA).

Nemačke institucije pružaju tim školama podršku u personalu i materijalima za učenje, organizuju radionice i pomažu umrežavanje.

Studijska putovanja, kako za učenike, tako i za nastavnike, su posebno omiljena i nemačke institucije ih često organizuju za PASCH-škole. Samo u prošloj godini je 15 nastavnika bilo na obuci u Nemačkoj, a festival u Valjevskoj gimnaziji je i nastao kao produkt studijskog putovanja đaka. Nedelja nemačke kulture traje do 28. novembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track