TAKOVSKI PČELARI: Lažni med i u velikim trgovinskim lancima?!
Foto: Rojters

Traže odlučnu akciju inspekcije

TAKOVSKI PČELARI: Lažni med i u velikim trgovinskim lancima?!

Srbija -
Veleprodajna cena meda je kod registrovanih pčelara 5 evra, a u maloprodaji od 800 do 1.000 dinara, dok je u nekim prodavnicama i na pijacama upola jeftiniji jer je proizveden od šećernog sirupa s dodatkom raznih aroma i trava

GORNJI MILANOVAC - Pčelari rudničko-takovskog kraja zatražili su odlučnu akciju inspekcije da bi se sprečila prodaja lažnog meda koji se, kako tvrde, može naći i u trgovinskim lancima.

Najveći pčelar rudničko-takovskog kraja, sa preko stotinu košnica, Branislav Jakovljević rekao je da razni mešetari koriste nestašicu meda i nude "sve i svašta" pod tim nazivom.

"Veledprodajna cena meda je kod registrovanih pčelara pet evra, a u maloprodaji od 800 do 1.000 dinara, dok je u nekim prodavnicama i na pijacama upola jeftiniji jer je proizveden od šećernog sirupa s dodatkom raznih aroma i trava", rekao je Jakovljević, čiji se pčelinjak nalazi na padinama Rajca, predela planine Suvobor.

Prinosi meda su ove godine u rudničko-takovskom kraju najslabiji za pola veka, opšta je ocena članova Društva pčelara "Matica" u Gornjem Milanovcu.

Predsednik tog društva Duško Mijatović rekao je da je u tom kraju registrovano 5.103 košnica koje su ranije davale oko 15 tona meda godišnje, a ove godine jedva dve tone.On je objasnio da su vremenski uslovi bili izrazito nepovoljni za pčelarstvo. Kada je trebalo da pčele najviše rade i da se razvijaju pčelinja društva, padala je obilna kiša, bilo je hladno, i u košnicama je nestajalo hrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track