TOTOVO SELO KOD KANJIŽE: Rimski papa dobio prvi spomenik u Srbiji
Foto: Saša Urošev

Podigli bistu

TOTOVO SELO KOD KANJIŽE: Rimski papa dobio prvi spomenik u Srbiji

Srbija -
U porti Rimokatoličke crkve Sveti Josip radnik, otkrivena spomen bista bivšem poglavaru Rimokatoličke crkve, Svetom papi Jovanu Pavlu drugom

KANJIŽA- Bronzana spomen bista Svetom papi Jovanu Pavlu drugom, bivšem poglavaru Rimokatoličke crkve , u subotu je otkrivena u porti crkve Sveti Josip radnik, u Totovom Selu kod Kanjiže.

Rad umetnika Tibora Tereka iz Mađarske, otkrili su apostolski nuncij u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini i ambasador Poljske u Srbiji, Aleksander Hećko.

Ovo je, inače, prvi spomenik papi Jovanu Pavlu drugom u Srbiji. Novac za izradu i podizanje biste, obezbedili su vernici rimokatoličke i reformatske crkve iz Kesthelja iz Mađarske.

Otkrivanju spomen biste bivšem poglavaru Rimokatoličke crkve, prethodila je svečana misa koju je služio nuncij u Srbiji, nadbiskup Orlando Antonini. Misi, ali i svečanosti koja je potom usledila, prisustvovao je velik broj vernika iz Totovog Sela, drugih bačkih mesta, ali i iz Mađarske, Slovačke i Rumunije.

Oni su se u Totovom Selu obreli zbog ove svečanosti, ali i prvog međunarodnog "Duhovskog festivala ruža i cveća", koji su organizovali MZ Totovo Selo, Rimokatolička župa Sveti Josip radnik i udruženja građana ovog mesta kod Kanjiže:­

- Podizanje spomenika papi, ali i naše druge znamenitosti, doprineće razvoju verskog i seoskog turizma. Godišnje naše selo poseti više od 3.000 gostiju. Totovo Selo ima veliku tradiciju u proizvodnji ruža­kaže Ferenc Bata, predsednik MZ Totovo Selo. Javne površine u Totovom Selu ukrašene su ružama, a zasađeno je više od 40 vrsta. U Srbiji je, inače, evidentirano oko 650, a u Mađarskoj oko 1.200 sorti ruža.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track