TROJKE NA 36 RATA: Marija i Miroslav digli kredit za vantelesnu!
Foto: Milen Đorđević

Otplaćuju roditeljstvo

TROJKE NA 36 RATA: Marija i Miroslav digli kredit za vantelesnu!

Srbija -
Za vantelesnu nam je bilo neophodno 345.000 dinara, već smo dali 23.000 za zamrzavanje jajnih ćelija i skoro 100.000 za terapije i analize. Ali pošto mi je plata 30.000 dinara, nisam mogla da podignem celu sumu već 280.000 dinara. Srećom, pa nam je drug pozajmio, priča srećna mama

BEOGRAD - Vremena za čekanje nije bilo. Podigli smo kredit i ušli u postupak vantelesne oplodnje. Otplatili smo deset rata, imamo još 26, ali sad imamo ćerke Helenu, Saru i Danicu, kažu Marija i Miroslav Petrović iz Pukovca u opštini Doljevac.

Postupak vantelesne oplodnje je uspeo iz prvog pokušaja, a i da nije, odlučno kaže, ona i Miroslav pokušali bi ponovo. I zadužili bi se opet. Iako joj je plata 30.000 dinara a suprug moler nema stalan posao. Ratu kredita plaćaju 10.083 dinara.

- Posle pet godina borbe da budeš roditelj, nema odustajanja, čak i kada je vatelesna jedino rešenje, a nemaš novca da je platiš..., priča Marija.

Puno novca su izdvojili za analize i nije se moglo nazad. Četiri puta Marija je odlazila u Niš gde je dobila identičan odgovor - čeka se raspisivanje konkursa. Kada je već trebalo da uđe u postupak, jer su joj u međuvremenu zamrzli jajne ćelije saznaje da su već neke žene otišle u Beograd na državnu kliniku, a da za privatne ne postoji mogućnost da se obavi postupak o trošku države. Lečenje su već započeli kod dr Miodraga Stojkovića u Leskovcu.

Nije bilo druge, otišli smo u banku i podneli zahtev za kredit. Za vantelesnu nam je bilo neophodno 345.000 dinara, već smo dali 23.000 za zamrzavanje jajnih ćelija i skoro 100.000 za terapije i analize. Ali pošto mi je plata 30.000 dinara, nisam mogla da podignem celu sumu već 280.000 dinara. Srećom, pa nam je drug pozajmio - priča Marija.

I tako pravo iz banke u bolnicu. Sa velikom nadom, sa velikom verom da ću da budem mama, ubeđena da će sve da uspe, kaže Marija dodajući da su najteže bile dve nedelje neizvesnosti, ali kada je saznala da su uspeli sreća je bila neizmerna. I onda još jedna radost - sva tri embriona su se primila.

U novembru 2014, posle 33 nedelje u maminom stomaku, rodile su se Helena (2.100 grama), Sara (1.300 grama) i Danica (1.150 grama).

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track