TRSTENIK: Klizište preti da uništi selo Jasikovicu
Foto: Milen Djordjevic

Teška situacija

TRSTENIK: Klizište preti da uništi selo Jasikovicu

Srbija -
U selu Odžaci klizište ugrožava kuću u kojoj živi porodica sa osmoro dece i da je prioritet pronalaženje smeštaja za njih

TRSTENIK - U opštini Trstenik se iz dana u dan aktiviraju stara i pojavljuju nova klizišta, a jedno od njih preti da uništi selo Jasikovica, saopšteno je iz te opštine.Predstavnici Ministarstva za vanredne situacije juče su posetili opštinu Trstenik i nakon sastanka sa predsednikom opštine Miroslavom Aleksićem obišli klizištem najugroženije selo Jasikovicu.

Aleksić je predstavnike tog ministarstva upoznao sa situacijom i istakao da je zbog posledica aktiviranih klizišta do sada doneto pet rešenja o zabrani korišćenja stambenih objekata i da je samo za privremenu sanaciju saobraćajnica potrebno izdvojiti preko 11 miliona dinara.

"Opštinska inspekcija izdala je pet rešenja o zabrani korišćenja objekata koja su pretrpela štete nakon klizišta. U ceo proces uključio se Centar za socijalni rad koji radi na pronalaženju adekvatnog smeštaja za 18 članova ovih pet porodica", rekao je Aleksić.

On je naveo da u selu Odžaci klizište ugrožava kuću u kojoj živi porodica sa osmoro dece i da je prioritet pronalaženje smeštaja za njih.

Opština je spremna da za ovu porodicu obezbedi plac sa pratećom infrastrukturom, ali za izgradnju nove kuće potrebna je podrška države ili donatora“, istakao je Aleksić i dodao da su, osim stambenih i drugih objekata, klizišta nanela ogromne štete putnoj infrastrukturi više od 10 naseljenih mesta, pa je samo za privremenu sanaciju ovih deonica potrebno obezbediti oko 11 miliona dinara.

Nakon obilaska naseljenog mesta Jasikovica u kome živi oko 700 žitelja, akedimik Duško Sunarić, stručnjak za tu oblast izrazio je sumnju da bi sanacija klizišta u mestu Jasikovica mogla da reši problem žitelja i dodao da postoji velika verovatnoća da će oni svoj dom morati da grade na drugom mestu.

On je ukazao da se ovde radi o starom i dubokom klizištu, da bi cena sanacije prevazilazila vrednost svih objekata, pa se postavlja pitanje da se celo selo ili deo ovog sela raseli i da se pronađu stabilne lokacije za izgradnju novih objekata.

Trenutna situacija u selu Jasikovica, kako se navodi u saopštenju, veoma je slična onoj iz 2006. u selu Bogdanje, kada su klizišta nanela štetu na oko 50 objekata nakon čega je 30-ak porodica uz pomoć države dobilo nove kuće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track