UŽIVANJE ZA 700.000 GOSTIJU: Otvoren Svetski festival roštilja u Leskovcu
Foto: Tanjug

Dobar roštilj

UŽIVANJE ZA 700.000 GOSTIJU: Otvoren Svetski festival roštilja u Leskovcu

Srbija -
Najbolje su pljeskavice, jer su leskovačke. Super su i nemam nikakvu zamerku, kaže Dragan Marković iz Kule

LESKOVAC - 26. roštiljijada u Leskovcu otvorena je pred više desetina hiljada posetilaca,a očekuje se dolazak oko 700.000 gostiju.

Roštiljadu je otvorio ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić. ''Leskovac treba da bude ponosan na ovu manifestaciju, jer je od 1700 manifestacija koliko ima u Srbiji, ''Roštiljijada'' jedna od najposećenijh, ove godine očekujemo oko 700.000 gostiju i ovo je najbolji primer kako se od jedne lokalne manifestacije, pravi značajna međunarodna'', istakao je Ljajić

http://www.youtube.com/watch?v=xkVTJvIfjiA

U Leskovac ovih dana, dodao je Ljajić, neće doći samo građani Srbije već i iz drugih država, jer osećaju gostoprimstvo, a Srbija ima mogućnost da pokaže i gostoprimstvo i bogatu gastronomsku ponudu. ''Mnoge države su od toga napravile brend i mi imamo tu mogućnost da u narednim godinama isto uradimo“, kazao je Ljajić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je ocenio da Roštiljijada pored turističkog, ekonomskog i gastronomskog ima i društveni značaj, jer predstavlja našu zemlju na najbolji način, a da se i ne govori šta sve znači za Leskovac i opštine oko Leskovca, zbog dobrog finansijskog prihoda. Uz pomoć Vlade Srbije ovo će i narednih godina biti respektabilna manifestacija, dodao je Ljajić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović podsetio da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prepoznalo Roštiljijadu kao dobar brend i pomoglo je sa četiri miliona dinara. "Roštiljijada je manifestacija koja je proslavila naš grad i zato u narednih sedam dana uživajte u dobrom roštilju, gostoprimstvu i brojnim muzičarima. Leskovac živi za ovih sedam dana", rekao je Cvetanović.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Majstori roštilja iz Leskovca i još nekoliko gradova su duž glavne leskovačke ulice postavili 30 štandova na kojima pripremaju specijalitete od roštilj mesa. Cene najtraženijih pljeskavica su ostale iste kao i prošle godine. Pljeskavica od 150 grama košta od 130 do 150 dinara dok su one veće od 200 grama i obogaćene suvim mesom i kačkavaljem oko 250 dinara. Gosti su zadovoljni cenom i kvalitetom.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

"Najbolje su pljeskavice, jer su leskovačke. Super su i nemam nikakvu zamerku", kaže Dragan Marković iz Kule. Majstori roštilja na sve načine pokušavaju da privuku mušterije i tvrde da je njihov recept za roštilj najbolji. "Najbolje su jer se prave od najboljeg roštilj mesa", kratko objašnjava roštiljdžija Zoran Stanković.

Tokom sedam dana trajanja "Roštiljijade", biće održana takmičenja majstora roštilja, pravljenje pljeskavice teže od 56 kilograma kao i pravljenje najveće pljeskavice iz ''ruku“. Sa bine u centru grada posetioce će svake večeri zabavljati, pop, rok i folk pevači i grupe, kao i trubački orkestri sa juga Srbije.

Foto:Tanjug
Foto:Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track