U NIŠU MALO I 91 BOD: Ispod crte za upis u srednju i odlikaši
Foto: Nebojsa Mandic

Čak 101 đak nije upisao željenu školu

U NIŠU MALO I 91 BOD: Ispod crte za upis u srednju i odlikaši

Srbija -
Prag upisa u najpopularnije niške škole poput gimnazija, Medicinske i Pravno-poslovne škole bio je izuzetno visok, čak među najvišim u Srbiji

NIŠ - Od 3.326 svršenih osnovaca sa područja Nišavskog okruga koji su popunjavali listu želja za upis u srednju školu, 101 učenik nije uspeo da upiše ni jednu od željenih škola, a među njima se nalaze čak i odlikaši, rekao je načelnik Školske uprave u Nišu Dragan Gejo.

Kako je naveo, prag upisa u najpopularnije niške škole poput gimnazija, Medicinske i Pravno-poslovne škole bio je izuzetno visok, čak među najvišim u Srbiji, tako da su "ispod crte" našla i deca koja su imala 91 bod.

Falio im 0,1 bod"Imamo desetak odličnih učenika koji nisu raspoređeni u prvom upisnom krugu. Nekima od njih su za upis nedostajala samo 0,1 ili 0,2 boda", rekao je Gejo. On je istakao da će Školska uprava u saradnji s Ministarstvom prosvete pokušati da nađe prihvatljivo rešenje za upis svih neraspoređenih učenika.

"Bilo bi žalosno da se deca koja imaju 80 i više bodova rasporede u škole u kojima je prag upisa 50 boda. Tražićemo da oni budu upisani kao prekobrojni u školu koju su naveli na listi želja", rekao je Gejo.

Biće i praznih učionica

Podaci Školske uprave u Nišu govore da zanati i ove godine nisu bili privlačni osnovcima u Nišu, tako da će septembra učionice biti poluprazne u Građevinskoj školi "Neimar", Mašinsko-tehničkoj školi "15. maj", Mašinskoj školi i Školi mode i lepote.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja