U Pančevu se pravi najmoderniji zatvor!
Foto: Shutterstock

Holanđani ih zatvaraju, mi ih dižemo

U Pančevu se pravi najmoderniji zatvor!

Srbija -

U novom zatvorskom objektu biće mesta za 300 osuđenika i 200 pritvorenika

PANČEVO - Pre šest meseci u Pančevu je počela izgradnja novog zatvora po najsavremenijim standardima, koji će imati kapacitet za smeštaj 300 osuđenika i 200 pritvorenika.Radovi teku po planu, a kako je najavljeno za RTV Vojvodine, neće biti pauze ni u zimskom periodu.- Do sada smo završili konstrukciju na šest od ukupno deset objekata, a na preostala četiri završićemo je do kraja godine. Trenutno smo u fazi nabavke opreme za završne i instalaterske radove - kaže Nino Đurđević iz građevinskog preduzeća „Gradina“ iz Beograda.Objekti na ulazu biće obezbeđeni neprobojnim staklima i najnovijim modelom vrata, a sav prostor biće pokriven infracrvenim senzorima. Predviđeno je više stotina kamera za nadzor. Nameštaj za zatvorske prostorije praviće zatvorenici iz Požarevca, Sremske Mitrovice i Niša.

- Ovo će biti najmoderniji zatvor po bezbednosnoj opremi, po sadržajima koji će u njemu postojati, kao i u smislu samog projekta i estetike. Pošto je ovaj zatvor jednim delom pritvor, rasteretiće se Beogradski centralni zatvor, a i Pančevački okružni zatvor izmestiće se iz centra - dodaje za RTV Aleksandar Drobnjak, rukovodilac projekta „Modernizacija zatvorskih objekata“.Srbija je do pre nekoliko godina bila na prvom mestu po popunjenosti zatvorskih ćelija. Kapaciteti su povećani sa 7.200 na 9.800. Izgradnjom Kazneno-popravnog zavoda u Pančevu uslovi za smeštaj još više će se prilagoditi standardima Evropske unije. Investicija je vredna 23 miliona evra.

Osamnaest miliona obezbedila je Razvojna banka Saveta Evrope, a pet naša država. Predviđeno je da radovi budu završeni na proleće 2018. Postojeći Okružni zatvor u Pančevu, koji se nalazi u pešačkoj zoni u centru grada, biće iseljen, a u planu je da se ta zgrada, stara više od dva veka, preuredi u muzej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track