Užičani piju higijenski ispravnu vodu
Foto: Shutterstock

Uskoro nov način prerade vode

Užičani piju higijenski ispravnu vodu

Srbija -
Do kraja godine počeće rekonstrukcija Fabrike vode u ovom gradu

UŽICE - Gradonačelnik Užica Tihomir Petković izjavio je da Užičani poslednjih meseci piju higijenski ispravnu vodu.

On je najavio da će do kraja godine početi rekonstrukcija Fabrike vode u ovom gradu.

Na Institutu "Jaroslav Černi" završava se projektna dokumentacija za rekonstrukciju Fabrike vode u Užicu i uvodjenje novog tehnološkog procesa prerade vode.To je uslov da se problem kvaliteta vode u Užicu trajno reši”, ističe Petković.

Gradonačelnik Užica naglašava da će sredstva za izgradnju novog objekta u Fabrici vode biti obezbedjena iz budžetske rezerve i da bi izgradnja trebala da počne do kraja godine.

“Ovih dana intenzivno razmišljamo i o ukidanju vanredne situacija, koja je u Užicu na snazi od 19.jula. Ulazimo u zimu i nema više bojazni od velikih padavina, koje bi mogle da prouzrokuju problem sa kvalitetom vode. Kada ćemo doneti tu odluku zavisi od administrativnih I tehničkih prednosti za realizaciju narednih aktivnosti”, kaže Petković za Tanjug.

Problem sa pijaćom vodom u Užicu javio se krajem decembra prošle godine pojavom algi u akumulaciji Vrutci. Rešenje je pronadjeno izgradnjom cevovoda do Sušičkih vrela,odakle se Užičani još uvek snabdevaju vodom za piće.

Dodatni problem javio se u julu kada su se u vodi I sa Sušičkih vrela pojavile nematode I alge,zbog čega je ponovo proglašena vanredna situacija.

Od 28.avgusta,posle niza mera sprovedenih na otklanjanju nedostataka na Fabrici vode I gradskoj mreži,Republička sanitarna inspekcija odobrila je korišćenje vode za piće sa gradskog vodovoda.

Po proceni stručnog tima ,kao trajno rešenje problema ,predložena je rekonstrukcija Fabrike vode u Užicu,koja će prema prvim procenama koštati izmedju 2 I 7 miliona evra,kao I sanacija akumulacije Vrutci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track