VALJEVO ČEKA ODLUKU: Da li će NIKOLA KALABIĆ biti REHABILITOVAN, sud objavljuje sutra
Foto: Youtube Printscreen

Na prvostepenu odluku postoji pravo žalbe Apelacionom sudu

VALJEVO ČEKA ODLUKU: Da li će NIKOLA KALABIĆ biti REHABILITOVAN, sud objavljuje sutra

Srbija -

VALJEVO - Viši sud u Valjevu objaviće sutra odluku povodom zahteva za rehabilitaciju nekadaššnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžžbini Nikole Kalabića, potvrđeno je u tom sudu.

Sud može zahtev da usvoji ili da ga odbije, a na ovu prvostepenu odluku suda postoji pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 30 dana od dana dostavljanja reššenja.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz politickih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogdišnjeg postupka po zahtevu za rehaiblitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati, preneli su ranije mediji.

Foto: Youtube printscreen
Foto: Youtube printscreen

Kalabić je inače 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track