VALJEVO: Korisnicima narodne kuhinje po 10 jaja pred Uskrs
Foto: AP

Crveni krst

VALJEVO: Korisnicima narodne kuhinje po 10 jaja pred Uskrs

Srbija -
Među korisnicima obroka čak 98 su deca mlađa od 14 godina, a ima i višečlanih porodica

VALJEVO - Korisnici obroka u Narodnoj kuhinji u Valjevu dobili su po deset jaja pred veliki hrišćanski praznik Vaskrs, potvrdio je danas sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Miroslav Đukić.

"To je praksa, koju negujemo pet godina kako bi i 500 korisnika obroka iz Narodne kuhinje koliko-toliko sproveli praznik. Nastojimo da zaživi princip kako 'i naše malo, nekom može biti mnogo'", rekao je Đukić i precizirao da je za tu namenu obezbeđeno 5.000 jaja.

Među korisnicima obroka Narodne kuhinje 98 su dece mlađa od 14 godina, a ima i višečlanih porodica, koje ispunjavaju zakonske uslove o čemu brine Centar za socijalni rad "Kolubara".Narodna kuhinja u Valjevu osnovana je za vreme DOS-ove vlasti, posle 2000, ali je ponestalo novca iz stranih donacija, pa je njen rad obnovljen 2010. posle šestogodišnje pauze na inicijativu lokalnog Rotari kluba. Potom se finansira sredstvima gradskog budžeta uz pomoć Crvenog krsta Srbije.Obroci se pripremaju u Centralnoj kuhinji Predškolske ustanove "Milica Nožica", a dele se na punktovima u četiri mesne zajednice - tri gradske i prigradskoj u Goriću.Kako je ranije saopšteno, potrebe su veće od 500 obroka dnevno ali novca nema. Prema računici Crvenog krsta, gradski budžet participira sa 71,2 dinara po obroku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track