VESIĆ NA DANIMA JORGOVANA: Pomoć u privlačenju investicija za Kraljevo
Foto: Tanjug Sasa Petrovic

Ovo i Francuzi treba da vide

VESIĆ NA DANIMA JORGOVANA: Pomoć u privlačenju investicija za Kraljevo

Srbija -
Manifestacija "Dani jorgovana" održava se u znak sećanja na događaj iz 13. veka, kada je kralj Uroš Prvi iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj, budućoj srpskoj kraljici, celu dolinu reke Ibar zasadio jorgovanom
1 / 6 Foto: Tanjug Sasa Petrovic

KRALJEVO - Gradski menadžer Beograda Goran Vesić najavio je danas u Kraljevu, gde prisustvuje manifestaciji "Dani jorgovana", pomoć tom gradu u privlačenju stranih investicija i otvaranja novih radnih mesta.

Manifestacija "Dani jorgovana" održava se u znak sećanja na događaj iz 13. veka, kada je kralj Uroš Prvi iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj, budućoj srpskoj kraljici, celu dolinu reke Ibar zasadio jorgovanom. Vesić je poručio da ta manifestacija nije važna samo za Kraljevo, već i za celu Srbiju, zbog čega je ranije prezentovana i u Beogradu.

Foto: Tanjug/Saša Petrović
Foto: Tanjug/Saša Petrović

"Ove godine će biti predstavljena u Francuskoj i ima šanse da bude manifestacija koja neće samo obeležavati srpsko-francusko prijateljstvo, već će u ovaj kraj dovoditi strance i biti manifestacija koja će pokretati razvoj i turizam", rekao je Vesić. On je dodao da je u Kraljevu i kako bi razgovarao o saradnji dva grada, jer Beograd ima obavezu da podržava razvoj drugih gradova.

Prema njegovim rečima, Kraljevo je jedan od gradova koji je loše prošao u tranziciji i Beograd ima obavezu više da pomogne da taj grad dobije investicije i da se otvore nova radna mesta. Direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plemenac rekla je da ta organizacija sa velikim entuzijazmom podržava manifestacije koje su profilisane da kroz kulturno istorijski element predstavljaju destinacije. "Ovakve manifestacije utiru put ka proširenju mreže ovakvih događaja u Srbiji. Nadamo se da ćemo uspeti da inpirišemo i druge lokalne turištičke organizacije da krenu tim putem", rekla je Plamenac.

Foto: Tanjug/Saša Petrović
Foto: Tanjug/Saša Petrović

Francuski humanitarac Anri Gujon, koji je pre nekoliko dana dobio i srpski pasoš, rekao je da Srbija i Francuska imaju odavno uspostavljene veze i da to prijateljstvo treba da negujemo i danas. "Pozvan sam na manifestaciju kao član organizacionog odvora ove manifestacije, kao Francuz i Srbin i kao predstavnik francuskih prijatelja Srbije. Došao sam sa nekoliko Francuza koji su se angažovali u humanitanom planu za Srbiju i svi smo veoma počastvovani što smo deo ove manifestacije", poručio je Gujon.

Foto: Tanjug/Saša Petrović
Foto: Tanjug/Saša Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track