(VIDEO) ARILJE: Klizište preti da proguta manastir Klisuru
Foto: Youtube Pt

Crkva posvećena svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu

(VIDEO) ARILJE: Klizište preti da proguta manastir Klisuru

Srbija -
Igumanija Evgenija kaže da je manastirska crkva ugrožena i da joj preti rušenje: Strepimo svake noći i molimo sve nadležne za pomoć

ARILJE - Iznad manastira Klisura, u selu Dobrača, kod Arilja pokrenulo se klizište koje je stiglo do temelja ove srednjovekovne svetinje.

Igumanija Evgenija kaže da je manastirska crkva ugrožena i da joj preti rušenje, ukoliko se nešto hitno ne preduzme."Strepimo svake noći i molimo sve nadležne za pomoć. Obratila sam se Patrijaršiji i opštini Arilje tražeći podršku", kazala je ona novinarima.

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović rekao je da ovo klizište predstavlja veliki problem, ali da će lokalna samouprava učiniti sve napore da ga reši. "Nadležne službe iz lokalne samouprave su obišle svetinju, čekamo da se situacija sa vremenom stabilizuje i odmah ćemo pristupiti radovima kako bismo sačuvali manastir", kazao je Todorović.

Manastir Klisura, ranije poznat i kao Dobrača, je ženski manastir i nalazi se 13 kilometara južno od Arilja, u klisuri Moravice. Crkva je podignuta krajem 13. veka, pripada Raškom stilu i posvećena je Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu. Tokom istorije više puta je rušena, a zapusteo je nakon velike seobe Srba 1690. godine. Život u njemu obnovljen je 1798. godine, ali je nova razaranja pretrpeo tokom dva svetska rata, najpre od strane Austrougarske, a potom i Bugara.

http://www.youtube.com/watch?v=Yy2WOjWhzEQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track