(VIDEO) FABRIKA VAGONA KRALJEVO: Nekad 5.000 zaposlenih, danas 200 radnika bez plate
Foto: Ps

Izvozili na sve kontinente

(VIDEO) FABRIKA VAGONA KRALJEVO: Nekad 5.000 zaposlenih, danas 200 radnika bez plate

Srbija -
Od juna 2013. godine radnici iz vagonogradnje su u štrajku jer nisu primili oko 20 plata, četiri i po godine nije im ni uplaćivan staž, a u jednom trenutku ostali su i bez overenih zdravstvenih knjižica

KRALJEVO - Fabrika vagona Kraljevo sa samo 200 radnika održava minimalni proces proizvodnje kako ne bi otišla pod stečaj. Od juna 2013. godine radnici iz vagonogradnje su u štrajku jer nisu primili oko 20 plata, četiri i po godine nije im ni uplaćivan staž, a u jednom trenutku ostali su i bez overenih zdravstvenih knjižica.

Teška situacija u preduzeću dovela je do toga da se 437 radnika prijavi za socijalni program kako bi došla do nekog novca jer su zaposleni poslednju platu primili pre dve i po godine.

Direktor Fabrike vagona Zoran Minović rekao je da su zbog teške situacije mnogi poslovi izgubljeni. Jedini spas vidi u privatizaciji.

Trenutno se vode pregovori sa firmama iz Nemačke i Indije, a sledeće nedelje kraljevačku fabriku posetiće i predstavnici fabrike iz Antalije. Oni imaju nameru da od fabrike naprave regionalni centar za održavanje vagona.

Sa željom da pomognu fabrici kako ne bi otišla u stečaj javili su se i neki bivši radnici i direktori koji pamte neka lepša vremena kada je fabrika imala 5.000 zaposlenih i izvozila vagone na sve kontinente. Tomislav Simović, bivši direktor Fabrike vagona i nekadašnji Savezni ministar za privredu Jugosavije želi da uz pomoć svojih kontakata i višegodišnjeg iskustva volonterski pomogne Fabrici vagona i obnovi neke poslove sa Železnicom Srbije.

Njegov plan je da uz pomoć države kraljevačka fabrika Železnicama za početak popravi 10.000 vagona, a zatim da započne i proizvodnju novih.

http://www.youtube.com/watch?v=l6-YCmqthaY

(Ninamedia/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track