PRVA ISPOVEST BRATA I SESTRE KOJI SU PREŽIVELI PAKAO: Majka ih 20 godina držala zaključane u stanu!
Foto: Printscreen Al Jazzira

Nezapamćeno u Srbiji

PRVA ISPOVEST BRATA I SESTRE KOJI SU PREŽIVELI PAKAO: Majka ih 20 godina držala zaključane u stanu!

Srbija -
Brat i sestra koji su detinjstvo proveli u četiri zida zbog bolesne opsesije majke da će ih neko ukrasti, postali su slobodni tek posle njene smrti. Vanredno i na svoju inicijativu završili su osnovnu školu, a planiraju dalje da se školuju
1 / 5 Foto: Printscreen Al Jazzira

POŽAREVAC - Marko (25) i Marijana Stanković (23), detinjstvo su proveli zatočeni u četiri zida, jer ih je majka zatvorila u kući u Požarevcu. Zbog straha da će joj neko oteti sina i ćerku, godinama je svakodnevno stajala pored prozora i vrata pregrađenih daskama da ih s ulice niko ne vidi i da sami ne mogu da izađu.

Posle njene smrti 2010. godine ceo slučaj otkriven, a Marko i Marijana su uspeli vanredno da završe osnovnu školu.

Kad je došlo vreme za školu, komšijama je govorila da su na školovanju u Crnoj Gori, pa im je bilo zabranjeno da se smeju i glasno pričaju kako ih neko ne bi otkrio. Govorila im je da ne smeju napolje jer će da ih ukradu i prodaju njihove organe.

Kada je došlo vreme za vojsku, razdvojila ih je i Marka zatvorila u šupu.

"Sestra mi je donosila da jedem. Izlazili smo napolje sa njom kada bismo se navodno nakon šest meseci vratili za raspust iz Crne Gore. Tada smo lagali kako redovno idemo u školu" priča Marko, čija je baka sve vreme znala za nedela svoje ćerke, ali ju je bilo sramota da o tome govori.

Stavovi oko majke im se potpuno razlikuju. Naime, Marijana majci ne zamera, "da je bila normalna ne bi to uradila, a i majka mi je, ne mogu da joj zamerim," navodi ona, dok brat ne oprašta.

Njeni ciljevi su da završi medicinsku školu i da sa sadašnjim dečkom osnuje porodicu, planira jedno dete, dok Marko želi više dece, kako bi presekao sve ono što je majka započela i da svjoj deci pruži ono što je njima bila uskraćeno.

"To nije nikakva laž, to mogu da potvrde svih 1.700 zatvorenika u Zabeli. Njih je majka zatvorila i mi smo osetili kao da su bili sa nama tamo", kaže Bajram Demirović.

Pošle su mi suze kad sam videla Dobrodošli đaci, jer nikad nigde nisam pripadala.

(Al Jazzera)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track