VIDOVDAN U KOSOVSKOM POMORAVLJU: U kući čuvaju kneza Lazara!
Foto: Aleksandar Jovanović

Neguju uspomenu na praznik

VIDOVDAN U KOSOVSKOM POMORAVLJU: U kući čuvaju kneza Lazara!

Srbija -

Spomen-ploču knezu Lazaru meštani njegovog rodnog sela Prilepac kriju od Albanaca tako što je nose kući i iznose na dan Kosovske bitke

Stanovnike Kosovskog Pomoravlja muka je naterala da uspomenu na kneza Lazara čuvaju na neobičan način.Srpski vladar, koji je u boju sa Turcima na Vidovdan 1389. predvodio srpsku vojsku i poginuo, rođen je u Prilepcu kod Novog Brda, najverovatnije 1329. godine.U srednjem veku Prilepac je bio utvrđeni grad podignut na platou kom je sa tri strane, zbog strmine, nemoguće prići. Utvrđenje je služilo za odbranu obližnjeg Novog Brda, važnog trgovačkog i rudarskog središta, a njime je upravljao visoki činovnik cara Dušana Pribac Hrebeljanović, otac potonjeg kneza srpskog i sveca srpske crkve Lazara... Sve su ovo nesporni podaci iz prošlosti.

A činjenice iz najnovije istorije su: na Vidovdan 2001. meštani srpskog sela Ropotovo na ostacima tvrđave na Prilepcu postavili su neveliku kamenu ploču u spomen na kneza: da je te i te godine tu rođen, da je poginuo na Kosovu i da je bio srpski vladar. Sve je to uklesano u ploču, ćirilicom, i mali krst, manji od pedlja... Dva dana kasnije, ploča je razbijena.

Vandalizam bez istrage

Šta je tačno na ploči nekome zasmetalo, nikad se nije saznalo, a istini za volju, istraga nije ni vođena. Srbima je i ovo bilo dovoljno da shvate poruku. Na Vidovdan 2002. popeli su se na Prilepac sa novom pločom, sveštenik je očitao molitvu za pokoj duše poginulog kneza Lazara, a kad su pošli kućama - ploču su poneli sa sobom.- Sedam dana uoči Vidovdana u Ropotovu počinju Vidovdanske svečanosti, a njihovo finale odigrava se na Prilepcu u podne, na sam praznik. Tada na Prilepac izlazi pet do deset hiljada Srba iz Kosovskog Pomoravlja da oda počast knezu. Tom prilikom svečano se iznosi ploča koja na ostacima tvrđave stoji dok smo mi tamo. U svojoj kući do narednog Vidovdana čuva je „kum“, koji se bira tu na Prilepcu - objasnili su nam predsednik SO Ranilug Saša Aleksić i Negovan Dimić, članovi organizacionog odbora svečanosti.Smetaju spomeniciPloča s imenom kneza Lazara se iznosi i u svakoj drugoj iole svečanijoj prilici - kad su tu gosti sa strane, kad dođu novinari ili kad veća grupa meštana krene na Prilepac. I zatim sklanja od besa onih kojima smeta svaki srpski spomenik na Kosovu.

Mesto za spomenikMODNA KUĆA SAZIDALA STEPENICEZemljište na kojem se nalaze ostaci tvrđave Prilepac pripadalo je braći Živku Đeliću i, sada pokojnom, Petru Mihajloviću. Oni su ga poklonili da bi na njemu mogao da se podigne spomenik. A izgradnju stepenica uz brdo s jedine strane sa koje se može na Prilepac, u dužini od 200 metara, platila je Nada Momirović, vlasnica modne kuće „Mona“ iz Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track