VULIN U KANJIŽI: Važno je razmišljati o politici starenja
Foto: Tanjug Pt

Jubilej gerontološkog centra

VULIN U KANJIŽI: Važno je razmišljati o politici starenja

Srbija -
Ministar je rekao da svako zaslužuje da država brine o njemu

KANJIŽA - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je danas gerontološki centar Kanjiža koji obeležava 25 godina rada.

Vulin je nakon obilaska tog centra i sastanka sa njegovim rukovodstvom rekao da je važno da takve ustavnove dobro i nesmetano funkcionišu i da se korisnici osećaju dobro."Ministarstvo rada ne pravi razliku između ustanova po tome ko im je osnivač i na kom delu teritorije se nalazi, ali smo tu da pomognemo i doprinesemo tome da ova ustanova dobro i uspešno funkcioniše", rekao je Vulin.

On je podsetio da je resorno ministarstvo uložilo blizu četiri miliona dinara za najneophodnije funkcionisanje te ustanove a preostalo je još da se uradi lift da bi ta ustanova dobila licencu. Kako je kazao, važno je da gerontološki centar funkcioniše nesmetano i dobro jer se na taj način doprinosi tome da se sačuvaju radna mesta.

"Važno je da se ljudi koji borave ovde osećaju kao da su u svom domu. Nama je svejedno što je ovde osnivač Pokrajina i što se nalazi na severu, da li je to Beograd, Novi Sad, Preševo ili Niš, mi ćemo se prema svim ljudima uvek ponašati na isti način", poručio je Vulin.

Ministar je rekao da svako zaslužuje da država brine o njemu."Mi na ovaj način pokazujemo koliko brinemo", rekao je Vulin.On je ukazao i na činjenicu da je Kanjiža specifična i po tome što je jedna od najstarijih opština, tačnije 30 odsto stanovništva je starije od 60 godina.Kako je kazao, to pokazuje da su nam potrebni novi kapaciteti ovog tipa kao i da nastavimo da razmišljamo o politici starenja. Vulin je zahvalio lokalnoj samoupravi na razvijanju usluga zahvaljujući kojima se na neki način sprečava odlazak u gerontološke centre i pomaže duži ostanak u porodici.

Direktor gerontološkog centra u Kanjiži Vladimir Hajder izrazio je zahvalnost ministru i njegovim saradnicima što su posetili tu ustanovu na dan kada obeležava jubilej.

Kako je kazao, smeštajni kapacitet te ustanove je 95 mesta a popunjenost na godišnjem nivou je preko 80 odsto.On je rekao da ta ustanova na više mesta obavlja svoju delatnost i ima 21 zaposlenog i zbrinjava stare osobe sa teritorije cele zemlje.Hajder je rekao da 60 odsto korisnika sa teritorije opštine Kanjiža. "Potrudili smo se da ostvarimo što bolje rezultate, a u tome nam je pomoglo mnogo resorno ministarstvo davanjem sredstava za različite sadržaje a dosta nam je pomogao i osnivač", naveo je on. On je rekao da se nastoji da se ostvari dobra saradnja sa lokalnom samoupravom, a pre svega sa centrom za socijalni rad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track