Vulin: U Srbiji živi 3.000 dece sa autizmom
Foto: AP/Ilustracija

Sremska Mitrovica

Vulin: U Srbiji živi 3.000 dece sa autizmom

Srbija -
Deca sa autizmom ne smeju da budu nevidljiva, ona ne smeju da žive kraj nas, nego moraju da budu deo našeg sveta”, rekao je ministar

SREMSKA MITROVICA - U Srbiji ima između 2.500 i 3.000 dece sa autiznom i isto toliko porodica koje takođe treba da imaju posebnu pažnju u društvu, izjavio je danas Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. On je poručio u Sremskoj Mitrovici, na manifestaciji povodom obeležavanja Evropskog dana osoba sa autizmom, da deca sa tom bolešću ne smeju da budu "nevidljiva", nego moraju da budu deo društva.

"Deca sa autizmom ne smeju da budu nevidljiva, ona ne smeju da žive kraj nas, nego moraju da budu deo našeg sveta”, rekao je Vulin ističući važnost udruženja roditelja dece sa autizmom. Ministar je istakao da se jedno društvo "ne meri po tome kako se odnosi prema najsnažnijim i najbogatijim članovima, već po tome kako se odnosi prema najslabijima i najsiromašnijima". On je zrazio nadu da će se srpsko društvo ubuduće pokazati još uspešnijim kada je reč o odnosu prema osobama sa autizmom.

"Deci sa autizmom i njihovim roditeljima mora da bude pružena neophodna pomoć, kako bi im bilo barem malo lakše, kad već život nije bio pravedan prema njima", rekao je Vulin novinarima i naglasio da će resorno ministarstvo nastaviti da pomaže rad udruženja dece sa autizmom, kao i njihove rodtelje. On je u tom pogledu posebno istakao značaj delovanja lokalnih samouprava, koje bi, ukazao je ministar, trebalo da razvijaju usluge u zajednici, dnevne boravke, a posebno ulugu predaha, koja je "svakako najdraža roditeljima dece sa autizmom". Priredbi koju su deca sa autizmom priredila u prostoru Biblioteke "Gligorije Vozarović" prisustvovao je i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, koji je novinarima rekao da će lokalna samouprava angažovati sve svoje kapacitete kako bi bila pružena što veća pomoć toj deci i njihovim roditeljima. Predsednica Saveza udruženja roditelja dece sa autizmom Srbije Vesna Petrović zahvalila je Gradu Sremskoj Mitrovici na pomoći toj deci i njihovim roditeljima da žive lepše i dostojanstvenije. Cilj tih udruženja u Srbiji jeste da se pokaže društvu da deca sa autizmom postoje, da imaju kvalitete i potencijale i da im se mora pružiti šansa da to pokažu, rekla je ona i dodala da će ta i slične manifestacije i ubuduće biti obeležavane u lokalnim organizacijama, odnosno u mnogim gradovima Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track