(VIDEO) ASANŽ SE POBEDONOSNO OBRATIO NOVINARIMA: Moj put tek počinje a pravi rat je ispred mene
Foto: Reuters

Posle odluke

(VIDEO) ASANŽ SE POBEDONOSNO OBRATIO NOVINARIMA: Moj put tek počinje a pravi rat je ispred mene

Planeta -

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nazvao je važnom pobedom odluku švedskog tužilaštva da obustavi istragu o njegovom slučaju, ali je naveo da „put još nije gotov“.

„Ovo danas je važna pobeda za mene… Ipak, put tek počinje, pravi rat je ispred mene“, rekao je Asanž obraćajući se novinarima s balkona Ambasade Ekvadora u Londonu. Prema Asanžovim rečima, držanje pod stražom i izručivanje bez optužnice postali su karakteristični za Evropsku uniju.

„Civilizovane zemlje ne smeju tako da se ponašaju“, rekao je Asanž.On je istakao da je spreman za dijalog s Ministarstvom pravde SAD i britanskim vlastima.

„Pretnje na moj račun, na račun mojih saradnika i Vikiliksa kao izdavača neće biti tolerisane… Ipak, rado ću razgovarati s Ministarstvom pravde SAD“, rekao je Asanž, negodujući istovremeno zbog obećanja britanske policije da će ga uhapsiti ukoliko napusti zgradu ambasade. Asanžovi pravnici naveli su, međutim, da će pokušati da razjasne s britanskim vlastima kakav je status njegovog slučaja.

Najavljujući da će Vikiliks nastaviti svoju delatnost, odnosno da objavljuje dokumente, Asanž je važnom pobedom nazvao i nedavno oslobađanje jednog od Vikiliksovih izvora informacija Čelzi Mening. Nju je pomilovao bivši američki predsednik Barak Obama, a ovih dana je puštena na slobodu.

Ranije je Asanž obećao da će napustiti Ambasadu Ekvadora nakon oslobađanja Meningove, ali u svom obraćanju medijima danas nije govorio o ovom obećanju.

U petak je objavljeno da je Glavno tužilaštvo Švedske obustavilo istragu o slučaju Asanža koji je osumnjičen za silovanje 2010. godine. Londonska policija objavila je saopštenje u kojem je, međutim, upozorila da u slučaju da će Asanž, ako napusti zgradu Ambasade Ekvadora, biti ponovo uhapšen. Policija je to obrazložila time što i dalje važi naređenje koje je izdao Vestminsterski magistratski sud nakon što je Asanž 29. juna 2012. godine odbio da se pojavi pred sudijom. (Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track