(VIDEO) BOSOVI MAFIJE UHAPŠENI POSLE 16 GODINA: Živeli kao životinje, a sve vreme suvereno vladali!
Foto: AP

Izvukli ih iz bunkera

(VIDEO) BOSOVI MAFIJE UHAPŠENI POSLE 16 GODINA: Živeli kao životinje, a sve vreme suvereno vladali!

Planeta -
Italijanska antimafijska policija uhapsila dvojicu gangstera u bekstvu, krili su se u skloništu u brdima sa čitavim arsenalom oružja.

Đuzepe Feraro (47) i Đuzepe Kreja (37), obojica visoko rangirani članovi kalabrijske mafije Ndrangete, godinama su na listi najopasniji begunaca od pravde u Italiji, rekla je policija.

Feraro, koji je osuđen u odsutnosti za niz brutalnih ubistava i kog nazivaju izuzetno opasnim, bio je u bekstvu čak 18 godina. Kreja, kog traže zbog iznuđivanja i povezanosti s mafijom, nestao je pre 10 godina.

Sumnja se da je Ferarov klan umešan u ubistvo Domenika Bonariga, vođu rivalskog klana. Da bi se osvetili, Bonarigovi ljudi su 2013. navodnog ubicu svog šefa, Franćeska Rakostu, prebili u svinjcu metalnim šipkama i ostavila svinjama da ga život pojedu.

"Živeli su u betonskom bunkeru skrivenom u gustom žbunju i drveću", izjavio je tužilac Federiko Kafijero de Rao dok je opisivao bunker u brdima blizu Maropatija u okrugu Ređo di Kalabrija na jugu Italije.

U ovom bunkeru su se krili Ferero i Kreja (Foto: AP)

"Živeli su kao životinje u surovim uslovima i odsečeni od društva, ali imali su dovoljno jake veze sa svojim ljudima da bi mogli da donose važne odluke", dodao je tužilac.

Marija Rozario Bindi: Upravljali su klanom i imali vojničku kontrolu nad teritorijom (Foto: Profimedia)
Marija Rozario Bindi: Upravljali su klanom i imali vojničku kontrolu nad teritorijom (Foto: Profimedia)

Feraro i Kreja su bili "aktivno uključeni u upravljanje klanom i imali su vojničku kontrolu nad teritorijom', rekla je Marija Rozarija Bindi, predsednica Antimafijskog komiteta italijanskog parlamenta.

Policija je prilikom racije bunkera pronašla automatsku pušku i čtav asortiman pištolja i drugih pušaka.

Imali su na raspolaganju čitav arsenal oružja (Foto: AP)

Inače, Kreja je osumnjičen za ubistvo Franćeska Inciratija (18), sina jednog rivala njegovog klana, 2009. godine. Ubistvo se vratilo u žižu javnosti 2014, kad je italijanski magazin Espreso objavio da lokalni sveštenik, špijun vatikanske tajne službe, zna ko je Inciratijev ubica.

"Sada kad je teritorija oslobođen od ova dva opasna begunca, podstičem ljude da nam pomognu da pokušamo da rasvetlimo zločine koje su počinili, kao što je ubistvo Franćeska Incitarija", kazao je Rao.

Fotografije koje je policija pustila u javnost pokazuju Đuzepea Kreju u crnom džemperu i smeđoj majici u trenutku hapšenja, s kutijama čeriparadajza i pljoskom pored sudopere.

Đuzepe Feraro fotografisan je tek napolju, kad su ga policajci izveli iz bunkera.

Đuzepe Feraro (Foto: AP)
Đuzepe Feraro (Foto: AP)

Feraro i Kreja su se od juna teško snalazili jer je policija izvela niz hapšenja i tako proredila članove klana koji su im pomagali da prežive u bekstvu.

Inače, smatra se da kalabrijska mafija Ndrangeta kontroliše svetsko tržište kokaina, a policija je opisuje kao najaktivniju, najbogatiju i najmoćniju zločinačku organizaciju u Evropi.

(Gardijan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track