(VIDEO) ČEMU SLUŽI BANKOMAT U SEVERNOJ KOREJI: Samo za zamajavanje turista
Foto: Reddit

Plod sankcija

(VIDEO) ČEMU SLUŽI BANKOMAT U SEVERNOJ KOREJI: Samo za zamajavanje turista

Planeta -

Ni jedan moderni aerodromski terminal nije potpun bez bankomata, a Pjongjang sada ima dva. Ali oni ne rade zbog novih kineskih sankcija, a kako kažu bankarski službenici - a nije jasno kad hoće.

Bankomati su stran koncept u Severnoj Koreji a na sjajnom novom aerodromu u Pjongjangu postoji i video uputstvo kako se koriste. Mašine namenjene kineskim privrednicima i turistima ne rade.

Bankomati nisu totalna novina u Severnoj Koreji jer je ranije postavljen jedan u luksuznom hotelu Rijugjong. Ipak pitanje je koliko su oni korisni u ovoj zemlji. Rijugjong Komercijalna banka koja ih je postavila nije dobro poznata izvan Severne Koreje.

Kineski bankarski regulatori nisu odmah odgovorili na komentar o tome da li je Kina uvela ograničenja na mogućnost kineskih korisnika da vrše transakcije na bankomatima u Pjongjangu.

Kina je izolovani glavni ekonomski partner Severne Koreje i pod sve većim je pritiskom predsednika Donalda Trampa da učine više da obuzda svog suseda. Sektor finansija i bankarstva u Severnoj Koreji su glavne mete kineskih sankcija.

U svakom slučaju, verovatno će uskoro biti manje kineskih turista koji bi mogli da korste bankomate. Nekoliko kineskih turističkih kompanija su eliminisale ili smanjle ponudu za izlete u Severnu Koreju.

I Er Čajna je uknula liniju sa Pjongjangom. Većina drugih stranaca koji dolaze na aerodromi se sklone iz terminala pre nego što imaju vremena da primete na bankomate koji od skoro priključeni na struju

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

(Time)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track