(VIDEO) ERDOGANOVA ŽENA TROŠI KAO SULTANIJA: Pije čaj od 1.800 evra, a za podne spiska 37.000 funti
Foto: Reuters

Ima se...

(VIDEO) ERDOGANOVA ŽENA TROŠI KAO SULTANIJA: Pije čaj od 1.800 evra, a za podne spiska 37.000 funti

Planeta -

Uprkos brojnim dokazima o njenoj raskalašnosti, Emina Erdogan tvrdi da je skromna i štedljiva žena. Iako je brojne fotografije demantuju, supruga turskog predsednika tvrdi da živi skromnim životom u skladu sa strogim muslimanskim vrednostima.

Ali Emina Erdogan maltene opsesivno troši novac. Voli da kupuje skupu dizajnersku odeću, antikvitete, skupe cipele. Dok njen suprug vodi razgovore oko migrantske krize, zbog nje se zatvaraju skupoceni šoping centri kako bi prva dama Turske obavila kupovinu u miru.

Učinila je to u Briselu. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena zaustavila saobraćaj u gradu. U Varšavi je na sajmu antikviteta za jedno poslepodne potrošila 37.000 funti. U Grčkoj je bila nešto skromnija. Kupila je samo sedam pari cipela i platila ih, uz popust od 15 odsto, 850 evra. Čak je i prilikom posete Hrvatskoj "opustošila" samoborsku tržnicu. Kupila je 30 jaja, 30 kilograma pilića, paški sir i brdo voća i povrća.

Turske vlasti, naravno, pokušavaju da "ispeglaju" njen imidž pa je u novinama prikazuju kao štedljivu domaćicu. Ona tako čuva kore od jabuka i limuna da bi od njih napravila sirće, a ne bacaju se ni koštice maslina i urmi.

U istom članku zaboravili su da spomenu da štedljiva Emina i njen suprug u svojoj palati od 600 miliona evra i 1.000 soba najradije pijuckaju poseban čaj od 1.800 evra po kilogramu. Pije ga iz zlatnih šoljica koje koštaju skoro 300 evra. Zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 evra po rolni, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 evra. Godišnje za struju troše 5 miliona evra.

Emina je rođena u Uskudaru, delu Istanbula. Arapskog je porekla, najmlađe dete i jedina ćerka u porodici sa petoro dece. Umetničku školu Mithat Pasa Aksam napustila je pre mature, a sa 15 godina brat Husein zabranio joj je da napušta kuću jer to ne priliči devojkama njenih godina. Budućeg supruga upoznala je na skupu potpore "Idealističkog ženskog udruženja" čija je bila članica, a venčali su se 1978. godine. Prijatelji je opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku, a u javnosti uvek nosi hidžab.

Osim svojom ekstravagancijom, Emina izaziva pažnju i svojim izjavama. Izjavila je tako jednom prilikom da su haremi osmanskih sultana bili škole za članove dinastije i obrazovne institucije koje su žene pripremale za život. Erdogan je inače jedan od najplaćenijih svetskih lidera, a bogatstvo je stekao ulaganjem u deonice i na nekretninama. Vlasnik je nekoliko restorana i fudbalskog kluba u Ankari, a ima i svoju - votku.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track