(VIDEO) JEZIVA SEKTA ODGOVORNA ZA NAJVEĆE MASOVNO SAMOUBISTVO Vrata raja i danas ovako VRBUJU ljude
Foto: Printscreen

NLO religija

(VIDEO) JEZIVA SEKTA ODGOVORNA ZA NAJVEĆE MASOVNO SAMOUBISTVO Vrata raja i danas ovako VRBUJU ljude

Planeta -

Pre dvadesetak godina u policiju San Dijega stigao je anonimni poziv s telefonske govornice.

Pozivatelj je tvrdio kako je desetak ljudi počinilo samoubistvo u vii mediteranskog stila na području Santa Fea.

Dva sata kasnije, zamenik šerifa Robert Brank stigao je na imanje i pronašao pravu scenu iz horora - masakr ritualne smrti.

"Čini se kako nema preživelih" javio je tada Brank preko policijskog radija.

Istražitelji su pronašli 39 tela - 21 žena i 18 muškaraca u dobi od 26 do 72 godine. Bilo je to najveće masovno samoubistvo na američkom tlu.

Bizarno i šokantno otkriće

Svako telo je bilo položeno u krevet u crnom donjem delu trenerke, crnoj tunici i patikama za džogiranje. U svakom džepu je pronađeno tačno 5,75 dolara, a svi su na rukama nosili narukvice s natpisom "Heaven's gate away tim" (ekipa za odlazak Nebeska vrata).

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

Nebeska vrata bio je naziv NLO kulta i religije koju su vodili Maršal Eplvajt i Boni Netles. Kraj kulta je koincidirao s dolaskom Hejl-Bopove komete 1997. godine.

Eplvajt je uverio 38 svojih pristalica da izvrše samoubistvo kako bi njihove duše mogle da se ukrcaju na svemirski brod za koga su verovali da se krije iza komete koja je nosila Isusa. Takva verovanja su neke promatrače naterala da grupi daju karakteristike "NLO religije."

Uz tela su pronađeni video zapisi kao oproštajne poruke koji su objasnili kako očekuju letelicu koja će ih odvesti na vanzemaljski brod.

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

I stvari su postale čudnije

Iako su članovi kulta bili odsečeni od spoljnog sveta - porodice i prijatelja, bili su daleko od pustinjaka. Njihov je posljednji zajednički obrok simbolički bila i "posljednja večera" u restoranu blizu njihovog sedišta u Santa Feu. Svi članovi kulta su naručili isto - ćuretinu sa salatom, a za desert čizkejk, prisetio se kasnije konobar, a svi su uz jelo pili ledeni čaj.

Delovali su kao ugodni, prijateljski raspoloženi ljudi. Niko od njih se nije činio tužan ili depresivan - opisali su svedoci kad je postalo očito da su na toj večeri već sigurno svi bili upoznati s detaljima samoubistva koje će počiniti.

Podvrgli se kastraciji

Eplvajt i drugi članovi kulta podvrgli su se operacijama koje je trebalo da osiguraju njihov ostanak u celibatu.

Eplvajt koji je radio kao profesor muzike na univerzitetu je otpušten nakon što je administracija saznala da se upustio u seksualni odnos s muškim studentom, tražio je lekove za svoje homoseksualne porive.

Želeo je da pronađe način da "platonski odnos razvije svoj puni potencijal bez polne veze". I drugim je muškim članovima predlagao kastraciju, a oni su ga poslušali - osam njih je kastrirano dobrovoljno, bili su uzbuđeni i smeškali su se zbog toga.

Samoubistva se događala tri dana

Iako je 39 mrtvih pripadnika kulta pronađeno u sredu, 26. marta 1997, obdukcija je otkrila da smrti nisu bile istovremene. Počeli su da oduzimaju život u nedelju, a Eplvajt je umro među poslednjima, ali ne i zadnji.

Dva preživela člana još vode veb stranicu kulta

Jedan od načina na koji je kult plaćao svoje račune je bilo kroz veb stranicu dizajn grupe Hajer sours. Ta veb stranica je još uvek aktivna.

Klijenti su opisali zaposlene u Hajer soursu kao marljive profesionalce, stručnjake koji izgledaju pomalo "štreberski". Prema nagađanjima, u pitanju su verojatno članovi kulta, Mark i Sara King.

"Informacija mora biti dostupna čovečanstvu u pripremi za njihov povratak", ističu administratori stranice, dodajući kako oni ne znaju kada će to biti, ali zainteresovani mogu da pronađu informacije.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja