(VIDEO) RUSKI SUHOJI IZAZVALI PANIKU NA BALTIKU: Iznenadili holandsku fregatu!
Foto: Defensie

Žale se na uznemiravanje

(VIDEO) RUSKI SUHOJI IZAZVALI PANIKU NA BALTIKU: Iznenadili holandsku fregatu!

Planeta -

Dva suhoja Su -24M koji pripadaju vazduhoplovstvu Ruske ratne mornarice u utorak su iznenadili posadu holandske fragate HNLMS Eversten F-805 koja se nalazila na patroli Baltičkim morem.

Prema za sada dostupnim informacijama suhoji su čak tri puta preleteli blizu fregate. prvi put kada su se pojavili bilo je na daljini 200 metara od broda. Potvrđeno je da borbeni avioni nisu bili naoružani, ali da su rakete brod-vazduh bile za svaki slučaj spremne za dejstvo, ali prelet nije viđen kao pretnja za sam brod.

Ovaj incident na Baltiku je više ocenjen kao uznemiravanje, jer u slučaju stvarnog napada, verovatno je da bi protivbrodske rakete ispaljene sa ovog jurišnika verovatno bile lansirane sa velike udaljenosti, saopštilo je Holandsko ministarstvo odbrane.

Ruski avioni imaju dugu istoriju uznemiravanja NATO borodva na Baltiku, najupečatjivije je bio prelet suhoja Su-24M iznad američkog razarača USS Donald Kuk, koji je bio u sličnoj situaciji.

(VIDEO) OVAKO JE RUSKI AVION IZAZVAO PANIKU: Preleteo samo 9 metara iznad američkog razarača

Penzionisani oficir američke mornarice kapetan Rik Hofman tvrdi da je ovo akt uznemiravanja, ali ne i čin rata.

U službi Ruske ratne mornarice trenutno se nalazi više od 90 primeraka Su-24M.

Holandska fregata HNLMS Eversten od kraja prošle nedelje nalazi se u Baltičkom moru kao deo NATO pomorske grupe -1.Fregata HNLMS Evertsen ( F805) postala je operativna juna 2005. Brod je 6.050 tona punog deplsmana. Dug je 144,24m, širok 18,80 m, a visok 5,18 m. Bord pokreće kombinovani pogon dizel i gasna turbina. Maksimalna brzina je 28 čvorova. Posada broji sa oficirima 202 osobe.

(EPK/Foto: Defensie)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 12. epizoda: Kako je izgledao prvi sovjetski vojni avion?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track