(VIDEO) POKRAO IMOVINU IZ FIRME: Navaljni osuđen na 5 godina uslovno za proneveru!
Foto: Reuters

Kriv za krađu

(VIDEO) POKRAO IMOVINU IZ FIRME: Navaljni osuđen na 5 godina uslovno za proneveru!

Planeta -

MOSKVA - Sud u Kirovu proglasio je danas opozicionog lidera Alekseja Navaljnog krivim za proneveru, zbog čega bi mogao da odustane od kandidature za predsednika Rusije sledeće godine.

Navaljni je optužen za krađu 10.000 kubnih metara drva firme "Kirovles" i još 2013. osuđen uslovno. Vrhovni sud Rusije odlučio je da se proces ponovi, što je i učinjeno u decembru 2016.

Ruski Lenjinski lokalni sud osudio je danas Navaljnog na pet godina uslovnog zatvora za "organizovanje krađe tuđe imovine", što su ruski analitičari i predviđali.

Advokat odbrane kaže da će osuda diskvalifikovati učešće Navalnog u trci za predsednika države. On jer ranije izjavljivao da je nevin i da ga presuda neće sprečiti u predsedničkoj kampanji, međutim po ruskom zakonu osoba koja ima kriminalni dosije ne može da se kandiduje za predsednika 10 godina posle presude, osim ako tu odluku ne potpiše viši sud.

Navalni je u sudnicu došao u pranji supruge i advokata noseći neophodne stvari za slučaj da ga zadrže u zatvoru, a okupljenim foto-reporterima dozvolio je da ga slikaju. Na svojoj stranici na Fejsbuku on je stavio do znanja da ne veruje u pravdenost suda i oslobadjajuću presudu, prognozirajući da može dobiti ili uslovnu ili realnu zatvorsku kaznu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja