(VIDEO) PUTIN I ERDOGAN SAGLASNI: Nameravamo da realizujemo Turski tok
Foto: AP

PODRŽALI IZGRADNJU GASOVODA

(VIDEO) PUTIN I ERDOGAN SAGLASNI: Nameravamo da realizujemo Turski tok

Planeta -

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan izrazili su danas podršku izgradnji gasovoda Turski tok koji je suspendovan posle pogoršanja odnosa dve zemlje prošle godine.

U odvojenim obraćanjima na Svetskom energetskom kongresu u Istanbulu, Putin i Erdogan su rekli da njihove zemlje žele nastavak razvoja projekta Turski tok koji bi ruski gas prebacivao u zemlje Evropske unije preko Turske.

"Obezbeđivali smo energiju za EU prethodnih 50 godina. Sada radimo na drugom projektu. Razgovaramo o Turskom toku s Erdoganom i drugim našim partnerima", rekao je Putin.

Erdogan je rekao da Turska pozitivno gleda na gasovod iz Rusije.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Turska i Rusija rade na normalizaciji odnosa koji su zategnuti prošle godine kada je Turska oborila ruski vojni avion blizi granice sa Sirijom. Rusija je uvela niz ekonomskih sankcija Turskoj, ali su odnosi poboljšani pošto se Erdogan izvinio u junu.

Moskva i Ankara, međutim, i dalje drugačije gledaju na Siriju. Rusija podržava sirijskog predsednika Bašara Asada, dok Turska traži njegovu smenu i pomaže pobunjeničke snage.

Foto: Printscreen YT
Foto: Printscreen YT

Očekuje se da će se Putin i Erdogan sastati na marginama energetskog skupa i razgovarati o ekonomskoj saradnji i Siriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track