(VIDEO) SIRIJA SPREMNA ZA NOVU OFANZIVU: Damask zove turiste da nagrnu na njihovu obalu!
Foto: Printscreen YT

Rat i turizam

(VIDEO) SIRIJA SPREMNA ZA NOVU OFANZIVU: Damask zove turiste da nagrnu na njihovu obalu!

Planeta -

I dok zemlju razara krvavi rat, a džihadisti Islamske države pustoše i ubijaju, sirijska vlada želi da turisti ignorišu te činjenice pa se reklamiraju kao turistički raj i pozivaju goste da dođu da letuju na njihove zlatne peščane plaže.

Sirijsko ministarstvo turizma ne želi da dopusti da oružani sukob i smrt hiljada nevinih civila stanu na put promovisanju zemlje kao poželjnog turističkog odredišta, pa su tako objavili promotivni video koji prikazuje drugu stranu teške stvarnosti u nasiljem uništenoj zemlji.

Obalni grad Tartus u dvominutnom videu se prikazuje kao raj na zemlji, u kome turisti uživaju u kristalno čistom moru i peščanim plažama. Čak prikazuje ljude kako voze skutere, kupače kako uživaju u moru, dok se neki sunčaju na plaži.

Ranije ove godine, grad je pogodio niz samoubilačkih napada izvedenih od strane Islamske države. Oko 67 kilometara dalje u gradu Džablehu izveden je koordinirani napad u kome su eksplodirala tri automobila bombe. Ukupno je poginulo 140 ljudi.

Podsetimo, rat između Asadovih snaga, pobunjenika i ID dosad je ugasio živote otprilike 470 hiljada ljudi. Prema podacima UN, Siriju je dosad napustilo 4.8 miliona ljudi, iako je realno ta brojka mnogo veća.

Uprkos tim podacima, sirijsko ministarstvo turizma je u ponedeljak na Fejsbuku objavilo kako beleže rast od 30 odsto u ovoj godini.Sirijsko ministarstvo preporučuje i Palmiru i Latakiju. Podsetimo, Palmira (drevni grad pod zaštitom UNESCO) čije antičke ruševone datiraju od prvog veka, potpuno je razrušena u rušilačkom nametu ID prošle godine, dok je regija oko lučkog grada Latakije mesto sukoba sirijske vojske i militantne grupe Džaiš Al-Fateh.

(Index/ Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track