(VIDEO) SLAŽU SE DA SE NE SLAŽU: Putin i Merkelova potpuno različito o Ukrajini
Foto: Reuters

Konferencija za novinare

(VIDEO) SLAŽU SE DA SE NE SLAŽU: Putin i Merkelova potpuno različito o Ukrajini

Planeta -
Da, mi se suštinski mimoilazimo u ocenama događaja koji su doveli do antiustavnog puča u ukrajinskoj prestonici u februaru 2014. godine, rekao je Vladimir Putin

MOSKVA - Rusija i Nemačka suštinski se razilaze u ocenama državnog prevrata u Ukrajini, ali se se slažu da je krizu treba rešiti diplomatskim putem, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel u Moskvi.

"Tokom razgovora o međunarodnim pitanjima, u centru pažnje se, naravno, našla situacija u Ukrajini. O ovoj temi ja i gospođa Merkel stalno razgovaramo, između ostalog i zajedno sa predsednikom Francuske i predsednikom Ukrajine u tzv. Normandijskom formatu, koji se pokazao kao veoma efikasan mehanizam međunarodnog afirmisanja mirnog rešavanja sukoba. Da, mi se suštinski mimoilazimo u ocenama događaja koji su doveli do antiustavnog puča u ukrajinskoj prestonici u februaru 2014. godine", rekao je Putin.

http://www.youtube.com/watch?v=0740aJOeSyM

Rusija i Nemačka su jednoglasni u oceni događaja iz Drugog svetskog rata, dodao je on.

"Danas sam sa gospođom Merkel položio vence na Spomeniku neznanom junaku u znak sećanja na na žrtve Velikog otadžbinkog rata, koji je postao velika tragedija za čitav svet i naše narode. Mi smo jednoglasni sa ocenom tih događaja i poukama izvučenih iz njih. Današnja zajednička ceremonija podseća na težak put koji su prošle Rusija i Nemačka u ime mira, put od teških uvreda i sukoba do uzajamnog razumevanja i saradnje", rekao je Putin.

Predsednik Rusije ispravio je jednog od novinara, koji je rekao da se Rusija u Velikom otadžbinskom ratu borila protiv Nemačke.

"Naša zemlja nije ratovala sa Nemačkom, već sa nacističkom Nemačkom. Ona sama je bila prva žrtva nacizma", rekao je Putin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track