Dan odluke

(VIDEO) AMERIKA IZABRALA PREDSEDNIKA: TRAMP SLAVIO U ŠTABU Hilari mi čestitala pobedu!

Planeta -

Sad je već izvesno: Donald Tramp je osvojio 270 elektorskih glasova, koliko mu treba za pobedu na američkim predsedničkim izborima. Hilari Klinton je osvojila 218 elektorskih glasova.

To je to: Tramp je predednik (Foto: Printscreen YouTube)
To je to: Tramp je predednik (Foto: Printscreen YouTube)

Uoči otvaranja birališta, Hilari Klinton imala je na nacionalnom nivou 2 odsto prednosti u odnosu na Donalda Trampa za dva odsto. Neizvesno je bilo i na startu, ali već na pola izborne noći Tramp je postao favorit. Republikanac je osvojio ključne države - Ohajo, Floridu i Severnu Karolinu a pobedom u Viskonsinu probio je takozvani "Plavi zid".

09:05 - "Bili ste tako odani tokom ovog 18-mesečnog puta. Imamo sjajan ekonomski plan. Udvostručićemo rast i postati najjača sila. Istovremeno, razvićemo sjajne odnose s drugim zemljama. Nijedan san i izazov nisu preveliki. Amerika se više neće zadovoljavati ničim što je manje od najboljeg. Želim da poručim svetskoj zajednici: pošteno ćemo se odnositi prema svima. l ljudima drugih nacija poručujem: želimo saradnju a ne konflikte", izjavio je novi američki predsednik i zatim se zahvalio članovima porodice i kampanje.

09:00 - "Biću predsednik svih Amerikanaca. Ovo mi mnogo znači. Za one koji su odabrali da me ne podrže, tražim vašu pomoć kako bismo doneli korist našoj velikoj zemlji. Milionima vrednih muškaraca i žena, poručujem da ću služiti vama, narodu. Ova zemlja ima izvanredan potencijal, a zajedno ćemo napraviti divne stvari. Svi imate veliki potencijal, i iskoristićemo ga. Gradićemo mostove, aerodrome, bolnice, škole, obnovićemo infrastrukturu, a dati posao milionima ljudi", najavio je Tramp.

08:52 - "Žao mi je što ste čekali, ovo je komplikovan posao. Hvala vam mnogo. Upravo sam primio poziv od sekretarke Klinton. Čestitala nam je na pobedi, jer ovo je naša pobeda, i ja čestitam njoj i njenoj porodici na veoma teškoj borb", rekao je Tramp.

Foto: Printscreen Fox News
Foto: Printscreen Fox News

08:22 - Donald Tramp slavi pobedu u izbornom štabu. Budući potpredsednik SAD, Majk Pens, prvi je izašao u pratnji porodice da najavi novog predsednika, koji se pojavio praćen prvom damom Melanijom i celom porodicom.

08:15 - Novo prebrojavanje: Donald Tramp vodi sa 266 elektora, Hilari Klinton dobila 218.

08:11 - I CNN je priznao: trka je gotova.

08:01 - Džon Podesta je izašao među ono malo pristalica Hilari Klinton, koliko ih je ostalo u njenom izbornom štabu u Njujorku, i poslao ih na spavanje. Definitivno, Hilari Klinton se neće obratiti pristalicama.

07:55 - Britanski Telegraf se malo našalio u odsudnim trenucima.

07:39 - Tramp je osvojio Pensilvaniju, koja nosi 20 elektorskih glasova i sada ima 264 elektora od 270 elektora potrebnih za pobedu. Hilari Klinton ima 215 elektorskih glasova.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

07:45 - Tuga u izbornom štabu Hilari Klinton.

07:33 - Hilari Klinton osvetilo se to što je zanemarila najvažnije biračko telo u Americi - radničku belu klasu, zaključuje CNN u analizi. Politiks navodi da je veliki udarac to što je izgubila rodnu Arizonu - Tramp je tamo osvojio 60,6 odsto u odnosu na njenih 33,6 odsto, a na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova.

(Foto: Printscreen NBC News)
(Foto: Printscreen NBC News)

07:25 - Donald Tramp vodi ubedljivo na Aljasci, koja ima 3 elektora.

07:21 - Donald Tramp i njegov kandidat za potpredsednika SAD Majk Pens proveli su dobar deo izborne noći u molitvi. Sudeći prema Trampovom vođstvu, izabrali su dobru taktiku.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

07:15 - Pristalice Hilari Klinton potpuno su obeshrabrene.

07:08 - Tramp je osvojio Jutu, koja nosi 6 elektorskih glasova. On vodi u Mičigenu, Arizoni, Viskonsinu i Pensilvaniji. Hilari je osvojila Mejn i vodi u Nju Hempširu i Minesoti, ali te države nemaju veliki broj elektora.

07:01 - Na osnovu 78,2 odsto dosad obrađenih glasova, Donald Tramp vodi sa 244 elektorskih glasova (53.989.150 glasova birača) ispred Hilari Klinton koja dosad ima 215 elektorskih glasova (52.703.813 glasova birača). Još 79 elektroskih glasova treba da bude dodeljeno jednom ili drugom kandidatu.

06:35 - Karl Bilt na Tviteru je napisao da je izborna trka gotova.

"Tramp je osvojio Viskonsin i probio takozvani 'plavi zid' Klintonove. Gotovo je."

06:28 - Tramp vodi u Pensilvaniji.

05:40 - Tramp osvojio Ajovu i Džordžiju. Po projekcijama osvojiće i Viskonsin. Hilari odnela pobedu u Vašigtonu.

05:35 - Trampove pristalice proslavljaju pobedu na Floridi.

05:23 - Donald Tramp 216, Hilari Klinton 197 elektorskih glasova. Za pobedu je potrebno minimum 270.

04:52 - Hilari Klinton na Instagramu objavila fotografiju kojom se, kako navodi Independent, priprema za poraz od Trampa. Ona je postavila fotografiju na kojoj se vidi ona zagrljena sa jednom devojčicom. Uz fotografiju napisala je poruku zahvalnosti ljudima koji su sa njom radili na kampanji da postane prva predsednica u istoriji SAD. "Ovaj tim može da bude ponosan na mnogo toga. Šta god da se dogodi večeras, hvala vam na svemu“, piše Hilari Klinton.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

04:51 - Sada i zvanično - republikanski kandidat Donald Tramp osvojio jednu od ključnih država - Floridu.

04:48 - Donald Tramp osvojio je još jednu državu. To je Severna Karolina.

04:30 - Tramp 168, Hilari 109 elektorska glasa.

04:08 - Tramp za sada ima 140 elektorskih glasova, Hilari ostala na 104.

04.05 - Svetske kladionice su oko ponoći maltene proglasile pobedu Hilari, onda su kvote na Trampa počele su da padaju, a sada je Tramp već favorit.

04:00 - Tramp dobio Ohajo.

03:57 - Meksička valuta pezos doživela najveći pad u poslednjih 20 godina. I dolar počeo da pada.

03:43 - Njujork Tajms sada predviđa pobedu Donaldu Trampu!

03:25 - Njujork Tajms više nije tako siguran da će Hilari dobiti izbore. Prvo su joj davali 90 odsto šanse za pobedu, dok predstavnici Demokrata sada daju svega 57 odsto.

03:06 - Tramp za sada ima 137 nasparm Hilari koja ima 104 elektorskih glasova.

03:02 - Prema upravo pristiglim projekcijama Tramp će osvojiti Teksas, Kanzas, Nebraska, Misisipi dok će Hilari osvojiti Njujork.

02:57 - Prema još nepotvrđenim informacijama Donald Tramp je odneo pobedu u Floridi.

02:55 - Republikanci će zdržati većinu u Predstavničkom domu.

02:54 - Hilari vodi u elektorskim glasovima, ali za Trampa je glasalo 700.000 glasača više, prenosi CNN. Glavno pitanje je da li se može ponoviti situacija od pre 16 godina kada je demokrata Al Gor osvojio više glasova od Džordža Buša mlađeg, a ipak izgubio izbore?

02:52 - Tramp vodi u Floridi za 113.000 glasova.

02:13 - Senator Marko Rubio, član Republikanske stranke, reizabran za senatora u Floridi.

02:00 - Stigla torta u štab Donalda Trampa. Trebalo je 50 sati ds se ova torta napravi.

01:51 - Tramp dobio Južnu Karolinu.

01:48 - Glasačko mesto za predsedničke izbore u SAD u Vinter Parku u američkoj saveznoj državi Florida evakuisano je zbog sumnjive torbe, javila je lokalna stanica TV mreže ABC, a prenosi TASS.

01:40 - Kandidat ze predsernika iz Republikanske partije Donald Tramp vodi na izborima u SAD nakon prebrojanih 1 odsto glasova, saopštava CNN. Prema tim podacima, Tramp pobeđuje sa 52,6 odsto, dok je Klintonova sakupila 44,1%. Podaci glasanja se menjaju iz minuta u minut.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

01:15 - Neizvesno u Virdžiniji i Džordžiji.

01:13 - Stižu prvi rezultati iz Floride. Tramp vodi. Florida je jedna od ključnih država. Prema preliminarnim rezultatima, Tramp vodi na Floridi sa 57,7 odsto, dok je Hilari Klinton sakupila 28,3 odsto glasova birača.

01:08 - Zatvorena biračka mesta u Floridi, Džordžiji, Južnoj Karolini, Vermontu i Virdžiniji.

01:05 - Prema prvim projekcijama Tramp će osvojiti Kentaki i Indijanu, dok će Hilari osvojiti Vermont.

00:56 - Ruski državni radio pozvao je slušaoce da izaberu predsednika SAD slanjem SMS poruka. Rezultat glasanja - 28 odsto za Trampa, 4 odsto za Klintonovu, 68 odsto za "baš me briga", javlja Sputnjik.

00:48 - Bivši predsednik Sjedinjenih Država Džordž Buš mlađi nije glasao ni za Donalda Trampa ni za Hilari Klinton.

00:35 - Na osnovu prebrojanih jedan odsto glasova u Nju Hempširu, Donald Tramp je osvojilo 52, 5 dok je za Hilari glasalo 41 odsto birača.

00:19 - Najmanje dve osobe su poginule kada su nepoznati napadači otvorili vatru na policijace u blizini biračkog mesta u jednom gradu u Kaliforniji.

00:13 - U Kentakiju, Tramp je na osnovu 3.500 prebrojanih glasova, osvojio 79,1 odsto glasova, prenosi CNN, a 17,9 odsto birača je glasalo za Klintonovu. Ipak, to je država za koju se očekivalo da će je Tramp sa lakoćom osvojiti.

00:00 - Glasačka mesta u Indijani su zatvorena

23:52 - Novi podaci anketa

Novi podaci izlaznih anketa prikazuju da je od ukupnog broja birača koji su glasali na sam izborni dan 70 odsto njih bilo belaca, 12 odsto Latinoamerikanaca, 11 odsto Afroamerikanaca i 4 odsto Amerikanaca koji potiču iz Azije. Iz CNN-a su naglasili da će se ove brojke sigurno menjati tokom večeri.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Važno je napomenuti da su manjinski birači prema svim anketama snažno uz Klintonovu, dok Tramp uživa nešto veću podršku među belcima.

Osim toga, 42 odsto anketiranih birača reklo je da su glasali za nekog kandidata zato jer se snažno slažu s njim, dok je 25 odsto reklo da je glasalo za jednog od kandidata jer izrazito ne vole kandidata druge strane.

23:44 - Jake mere bezbednosti na Menhetnu

U okolini takozvane Trampove kule na Petoj aveniji vlasti su parkirale kamione sa peskom za koje kažu da bi mogli da blokiraju pokušaj napada automobilom-bombom. Vlasti su saopštile da terorističkih pretnji nema.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Njujorška policija je ranije saopštila da će rasporediti 5.000 policajaca kako bi održali red i mir u izbornoj noći, s tim da će raspoređene snage obuhvatiti i policijske helikoptere, mobilne detektore radijacije i pse-tragače.

23:33 - Trampove pristalice okupljaju se ispred njegove "kule" na Menhetnu gde drže protest protiv Hilari Klinton.

23:27 - Sistemi u Koloradu ponovo rade

23:20 - Svi sistemi u Koloradu su pali, prenose lokalni mediji. Zbog toga, birači glasaju jedan po jedan, pa su se stvorile velike gužve

23:14 - Džordž Buš i njegova žena Lora glasali za Klintonovu iako su članovi Republikanske stranke, dok je Hilari demokrata. Međutim, Bušovi predstavnici su kasnije demantovali tu informaciju.

23:04 - Gužva na Menhetnu

Porodica Klinton će pratiti rezultate izbora u veoma luksuznom hotelu na Menhetnu, samo na dva minuta hoda od Trampovih koji prate izbore u Trampovoj kuli. Njujorške vlasti preduzele su danas jake preventivne mere bezbednosti u centru Menhetna gde glavni predsednički kandidati Hilari Klinton i Donald Tramp planiraju da provedu izbornu noć, javlja AP.

22:56 - Torta u obliku Trampa pristigla je u njegovu kulu na Menhetnu.

22:46 - Velika izlaznost na Floridi

Na Floridi, koja se smatra za jednu od odlučujućih država, do sada je glasalo 66 odsto birača. Stručnjaci smatraju da je to ključ za uspeh Hilari Klinton na izborima.

22:44 - Prema anketi Politika, samo 25 odsto glasača je izjavilo da se oseća srećno, dok je 53 odsto njih bilo ljuto. Kako kažu autori ankete, ti rezultati bi mogli da pokažu kakvo će biti raspoloženje nacije posle izbora.

22:40 - Američka glumica Lindzi Lohan pokrenula je glasanje na svom Tviter profilu

"Srce za Hilari, ritvit za Trampa", napisala je. Sudeći po tome, Hilari je u velikoj prednosti - ima više od 2.800 lajkova, dok je Tramp zaradio nešto više od 200 ritvitova.

22:35 - Žitelji Šri Lanke održali su obred za pobedu Hilari Klinton. Razbili su 1.008 kokosovih oraha, zapalili sveće i pomolili se za predsedničku kandidatkinju.

22:32 - Zvaničnici Jute navode da su širom te države zabeleženi problemi sa mašinama za glasanje.

"Ne dajte da vas to obeshrabri, izađite i glasajte, ovi izbori nisu završeni", napisao je Tramp na Tviteru.

22:24 - Donald Tramp na Tviteru je napisao da će izborne rezultate pratiti u svojoj "Tramp kuli" na Menhetnu, zajedno sa porodicom

22:10 - Odziv birača je rekordan i veruje se da će biti najveći još od 1968. godine

21:56 - U okrugu Santa Klara u Kaliforniji, na kratko su bili evakuisani birači i radnici jednog glasačkog mesta.

21: 26- Redovi za glasanje

Desetine miliona Amerikanaca prinuđene su da satima stoje u dugačkim redovima ispred svojih biračkih mesta, saopštava list USA tudej.

Prema navodima lista, najviše problema ima u takozvanim „spornim" državama - Pensilvaniji, Severnoj Karolini i Floridi, u kojima predsednički kandidati demokrata i republikanaca, Hilari Klinton i Donald Tramp, nemaju utvrđenu prednost.

21:20- Činovnik iz Reganove administracije: Na izborima pobeđuje Tramp

Donald Tramp će pobediti na predsedničkim izborima u SAD, izjavio je u intervjuu za letonsku radio-stanicu Baltkom Pol Krejg Roberts, američki politički i ekonomski komentator i bivši pomoćnik američkog ministra finansija u administraciji Ronalda Regana.

21:15- Odbijena tužba Trampovog štaba

Sudija u Nevadi odbio je zahtev Trampovog štaba da preduzme hitne mere povodom tužbe zbog neregularnosti u radu biračke jedinice u Las Vegasu.

21:10 -Tramp: Nadam se poštenim izborima, to jest svojoj pobedi

Donald Tramp izjavio je da mora prvo da vidi "kako se stvari odvijaju" pre nego što prihvati rezultate današnjih izbora, ukazavši na moguće neregularnosti, javlja Rojters.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Videćemo kako se stvari danas odvijaju. Nadam se da će sve proteći dobro i da nećemo morati da brinemo zbog toga, što znači - nadam se da ćemo pobediti", rekao je Tramp u telefonskoj izjavi za "Foks njuz".

21:05 - Obama: Moja vera u američki narod nije poljuljana

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas, na dan predsedničkih izbora u SAD, da njegova vera u američki narod nije poljuljana.

"Mislim da ćemo uraditi dobar posao, samo da američki narod izadje na glasanje", rekao je odlazeći predsednik, odgovarajući na pitanje da li je nervozan u pogledu ishoda predsedničkih izbora, javlja AP.

Izjavu je dao na putu od svoje rezidencije u Beloj kući do Ovalne sobe, nakon što je sa prijateljima igrao košarku kao što to tradiconalno čini na izborni dan.

21:00 - Kako glasaju građani na društvenim mrežama može se videti na ovom linku:

20:50 - U pet ključnih država, čili elektorski glasovi odlučuju o pobedniku, izlaznost je velika, u nekima i rekordna.

U Koloradu je dosad na izbore izašlo više od 2,2 miliona ljudi. U Virdžiniji je odziv “prilično veći” i “solidan”, a Džordžija beleži najveću izlaznost birača dosad. Odaziv je dobar i u Ohaju, i Viskonsinu, prenosi CNN.

20:47 - Majice sa Trampovim likom u Njujorku idu kao lude, dok suveniri sa likom Klintonove nisu toliko popularni, prenosi Sputnjik

20:40 - Tramp: Postoje informacije da glasački uređaji menjaju glasove birača u korist demokrata.

Pojedini birači su se ranije žalili da određeni aparati za glasanje osvetljavaju na tabli ime Hilari Klinton, čak i kada su glasali za Trampa.

20:37 - Gugl njuz lab i studio Pič interaktiv objavili su interaktivnu kartu na kojoj se u realnom vremenu prikazuju zahteve za proveru neregularnosti na glasanju. Na mapi su ukazani regioni u kojima korisnici traže podatke o redovima ispred biračkih jedinica, problemima s glasačkim uređajima, pretnjama biračima i drugim incidentima.

20: 28: I Trampovog sina mogla bi da sačeka tužba

Erik Tramp, sin republikanskog kandodata Donalda Trampa, objavio je na tviteru sliku svog glasačkog listića, uz reči kako mu je čast da glasa za oca. To je protivzakonito u Njujorku, te je za to predviđena i kazna od 1.000 dolara, a možda mu čak preti i zatvor.

20:04 - Trampov štab podneo tužbu

Štab kandidata republikanaca za predsednika SAD Donalda Trampa podneo je tužbu zbog prevremenog otvaranja biračkih jedinica u jednom od okruga Nevade koja je među državama ključnim za ishod izbora, prenosi CNN. Opširnije pročitaje ovde.

20:01 - Američki mediji prenose da su dve osobe koje su učestovovale na izborima otpuštene jer su narušavale tok glasanja.

20:00 - Na biralištima zabeleženi samo rutinski problemi

Na biralištima u ranim jutarnjim satima zabeleženi su samo rutinski problemi poput dugih redova, ili zastoja u radu kompjutera. Zvaničnici iz službe za zaštitu birača, nacionalne linije za pružanje pomoći glasačima, kažu da su primili 63 prijave o mogućem zastrašivanju od glasača u Pensilvaniji do 11 sati po lokalnom vremenu.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija u Filadelfiji saopštila je da nije dobila nijednu prijavu o eventualnim problemima na bilo kom glasačkom mestu.

Ove godine se naročito postavlja pitanje da li će problemi biti rasprostranjeni i ukazati na izbornu krađu ili zastrašivanje glasača.

19:52 - Tramp još nije otkrio da li će prihvatiti rezultate izbora u slučaju da izgubi.

"Videćemo šta se dogoditi", rekao je.

19:38 - Predsednički mandat Baraka Obame se bliži kraju, a evo kako je Obama danas proveo dan.

19:35 - Fotka koja postala hit izbora - za koga je glasala Melanija?

Foto: AP
Foto: AP

19:33 - Novi predsednik SAD izbornu pobedu će večeras slaviti u Njujorku

Republikanski kandidat za eventualnu proslavu izabrao je relativno skroman hotel na Šestoj aveniji, dok je njegova demokratska protivnica u te svrhe iznajmila ogroman Centar Dževits. - Novi predsednik SAD izbornu pobedu će večeras slaviti u Njujorku. Republikanski kandidat za eventualnu proslavu izabrao je relativno skroman hotel na Šestoj aveniji, dok je njegova demokratska protivnica u te svrhe iznajmila ogroman Centar Dževits.

19:30Prvi rezultati američkih izbora dolaze iz Guama, teritorije SAD. Klintonova je pobedila sa 71,63 odsto glasova, dok je Tramp dobio 24,16 odsto. Ovo glasanje je simbolično i nema uticaj na izbore, ali smatra se da onaj ko odnese više glasova na ovom ostrvu tradicionalno postaje predsednik SAD-a.

19:28 - ASANŽ: Nismo objavljivali ništa o Trampu jer nismo ni imali informacije

Džulijan Asanž, Foto AP
Džulijan Asanž, Foto AP

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je danas da nikada nije imao nameru da utiče na ishod američkih predsedničkih izbora objavljivanjem mejlova u vezi sa demokratskim kandidatom Hilari Klinton i dodao da bi isto to uradio i sa republikanskim kandidatom Donaldom Trampom da je mogao.

Takođe, Asanž je naveo i da Vikiliks ne bi oklevao da objavi i materijale o Trampu, da je ocenio da je materijal vredan vesti."Nismo primili informacije o Trampovoj kampanji, kampanji Džil Stejn ili kandidatu Libertarijanske stranke Geriju Džonsonu ili bilo kom drugom kandidatu, a koje ispunjavaju naše uredničke kriterijume", dodao je on.

19:18 - Tramp ipak "tvitnuo"

Uprkos zabrani koju mu je navodno izrekao njegov izborni štab, a koja se odnosi na tvitovanje, Donald Tramp danas je ipak ostavio post na ovoj društvenoj mreži. Napisao je: "Danas ćemo Ameriku načiniti ponovo velikom".

19:00 - ŠTAJNMAJER: Kampanja je podelila SAD, budućem predsedniku biće teško da premosti jaz

Frank Valter Štajnmajer, Foto Fonet/AP
Frank Valter Štajnmajer, Foto Fonet/AP

Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer ocenio je danas da je predizborna kampanja "podelila SAD" i ostavila "teško nasledje" novom američkom predsedniku."Mi u Evropi, ali i mnogi Amerikanci, zadovoljni smo što je ta predizborna kampanja okončana. Ostavila je teško nasledje budućim liderima jer je podelila zemlju", rekao je Štajnmajer posle sastanka sa kolegama iz Švedske, Danske i Finske.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

On je ocenio da će sledećem američkom predsedniku "biti teško da premosti jaz izmedju političkih tabora koji je postao još dublji".

18:47 - Neki od birača javljaju da pojedini aparati za glasanje osvetljavaju na tabli ime Hilari Klinton, čak i kada su glasali za Trampa.

"Pritisnula sam dugme za prezime Tramp, a uređaj je pokazao glas za Hilari, tako da sam morala ponovo da ga uključim. Zbog toga sam morala ponovo da unosim njegovo ime", priča jedna učesnica u glasanju.

18:05 - Očekuje se rekordan odziv birača. Prema preliminarnim prognozama, broj glasača će biti oko 46-50 miliona. Rekordni broj birača došao je na biračka mesta u Alabami, Arizoni, Mičigenu, Teksasu i Floridi.

18:00 - Prema prvim rezultatima u državi Nju Hempšir izbori su završeni u tri grada Dikvil Noč, Hart Lokejšn i Milsfild. U prva dva vodi Hilari, dok je u trećem Tramp ubedljiv.

17:50- Amerika danas glasa za novog predsednika, a koga biste vi izabrali napišite OVDE.

17.36 - Akcije na Volstritu su po otvaranju berze pale, u trenutku kada su američki građani krenuli na birališta kako bi odlučili ko će biti novi predsednik SAD.

Na drugim berzama u svetu je u toku oprezno trgovanje, pri čemu jedino azijske berze beleže rast.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

17: 35 - Nezvanične prognoze: Klintonova vodi ma Floridi u Ohaju i Nevadi

16:55 - Hilari Klinton je pripremila dva govora – za slučaj da pobedi i za slučaj da izgubi, prenosi Foks njuz.

16:50 - Glasanje u Ajdahu, Kaliforniji i Nevadi počelo je u 16.00 po srednjoevropskom vremenu. U 17.00 biće otvorene izborne jedinice u Aljaski, a u 18.00 na Havajima.

16:40- Pogledajte tabelu sa trenutnim rezultatima u svim državama SAD

16:32 -Prema podacima ankete "Los Anđeles tajmsa" od 8. novembra, Donald Tramp ima prednost nad Hilari Klinton za oko tri procenta.

16:15 - Najdžel Faraž, jedan od glavnih zagovornika "Bregzita" iskazao je svoju podršku Donaldu Trampu.

"Da li je ovo danas Bregzit za SAD? Nadam se", napisao je on na Tviteru.

16: 00 - Objavljeno čije ime je više guglovano od jutros

15:40- Donald Tramp se očekuje da se pojavi na svom glasačkom mestu u Njujorku.

15:38 - U Mičigenu su građani prijavili nekoliko problema sa elektronskim glasačkim kutijama zbog čega su se stvorili redovi.

"Čitač za kartice nije mogao da očita vozačke dozvole, čovek koji je zadužen za kutiju nije znao šta da radi. Ženu sa valjanim ispravama nisu mogli da nađu na spisku. Glasao sam kao 18, a iza mene je bilo još 150 ljudi", napisao je jedan čovek na Fejsbuku.

15:18 - Hilari Klinton posle glasanja: "Znam koliko ovo nosi odgovornosti i koliko se ljudi nada ishodu ovih izbora, šta oni znače za našu zemlju i daću sve od sebe ako budem imala dovoljno sreće da pobedim".

15:10 - Na Menhetnu gde bi trebalo Tramp da glasa pojavile su se dve devojke koje su skinule bluze i protestovale zbog njega.

One su na svojim telima ispisale "Napolje mržnja" i vikale "Grabi svoje testise, a ne naše grudi!". Njih je policija ubrzo privela

15:05 - Predsednički kandidati Tramp i Klinton oglasili su se preko tvitera posle otvaranja biračkih mesta u severoistočnim državama.

15:00 - Otvorena biračka mesta u i centralnom delu SAD, u Ajovi, Alabami, Arizoni, Viskonsinu, Kanzasu, Misisipiju, Teksasu, Arkanzasu, kao i u Koloradu, Vajomingu, Montani, Nju Meksiku, Nebraski, Juti.

14:48 - Donald Trap o ishodu gasanja na Floridi: "Afroamerička zajednica voli Donalda Trampa, i nije toliko sklona da glasa za Hilari Klinton."

14:40 - Ako kandidat demokrata Hilari Klinton postane predsednik SAD, uvešće nas u rat sa Rusijom, tvrdi kandidat Zelenih za predsednika Amerike Džil Stajn.

"Na ovim izborima ne biramo samo kakav svet želimo i hoće li on ići napred, već da li će planete uopšte biti", upozorava ona i tvrdi da militarizam Klintonove preti atomskim holokaustom. Iako je Stajnova protivnik republikanskog kandidata Donalda Trampa, ona smatra da je Klintonova ratni huškač i upozorava da je kao državni sekretar SAD uvela Ameriku u rat u Libiji.

14:30 - U ovom trenutku izbori traju u državama Njujork, Konektikat, Mejn, Nju Džerzi, Virdžinija, Indijana, Kentaki, Florida, Delaver, Džordžija, Masačusets, Merilend, Mičigen, Pensilvanija, Rod Ajland, Južna i Severna Karolina, Tenesi, Ohajo, Zapadna Virdžinija i Vermont. Među najvažnijim je Florida, koja spada u tzv. Neopredeljene države, a predstavlja je 29 elektora, čiji glasovi čine više od 10 odsto broja potrebnih za pobedu (270).

14.26 - Dugačak red za glasanje u Jorkvilu, predgrađu Njujorka.

14:15 - Neverovatna čast mi je da glasam za mog oca! Obavio je sjajan posao za SAD, objavio je na Tviteru Erik Tramp, sin repubikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa posle glasanja.

14:07 - Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov kaže da bi predsednik Vladimir Putin mogao da da ocenu izbora u SAD u sredu, tokom ceremonije uručenja akreditiva stranim ambasadorima.

14.03 - Hilari Klinton i njen suprug Bil, bivši američki predsednik, glasali su u Čapaki u Njujorku. Bivša držvna sekretraka nasmejano je pozdravila veliki broj okupljenih novinara i pristalica.

"Osećam se ponizno, znam koliku odgovornost sve ovo nosi. Ljudi računaju na ishod ovih izbora i učiniću sve što mogu ako budem imala dovoljno sreće da pobedim danas", rekla je ona.

Njen suprug se nasmejao kada su ga novinari pitali kakav je osećaj biti suprug političarke. "Navikao sam se, tako je već godinama".

13:59 - Donald Tramp je izjavio Foks njuzu da dobro prolazi u Severnoj Karolini i na Foridi.

“Dobro nam ide i u Nju Hempširu, Ohajo je neverovatan, divno mesto. Dobri smo i u Ajovi. Dobićemo Ajovu, Ohajo, Nju Hempšir. Ko zna šta će se desiti, ali dobićemo dosta država“, naglasio je Tramp spomenuo i Mičigen i Viskonsin kao zemlje u kojima bi mogao da pobedi na izborima.

12:52 - Od 1845. američki predsednički izbori održavaju se dan posle prvog ponedeljka u novembru. Izabran je tako što su tadašnji zvaničnici shvatili da je seljacima potreban jedan dan da stignu do glasačkog mesta u okrugu, a da ne bi dirali u nedelju, kad se ide u crkvu, izabrali su utorak.

13:40 - Prvi rezultati glasanja u Severnoj Karolini: demokrate 1.294.822, republikanci 989.200, nezavisni 809.006.

13:30 - Sada se glasa u 17 država, a evo prvih rezultata glasanja u Floridi: demokrate 2.590.881, republikanci 2.501.779, nezavisni 1.257.756.

13:25 - Trampu su šefovi njegovog izbornog štaba zabranili da tvituje da ne bi naštetio svojoj kampanji. Tramp je poznat po žestokim ispadima na društvenim mrežama, pogotovo na Tviteru, gde ratuje sa svojim političkim protivnicima.

13:20 - Ruska televizija Raša tudej izabrala je najupečatljivije trenutke tri predsedničke debate Donalda Trampa i Hilari Klinton.

13:18 - Podsećamo, Amerika danas bira ne samo šefa države, nego i članove Kongresa; glasa se za svih 435 članova Predstavničkog doma i za 34 od 100 mesta u Senatu. U 12 država i u dve američke teritorije održavaju se i izbori za guvernere.

13:15 - Kandidat Demokratske stranke za potpredsednika SAD, senator Tim Kejn, glasao je u rodnom Ričmondu u Virdžiniji. Kejn i njegova supruga En izašli su na biralište među prvima, čim se biralište otvorilo u šest ujutro.

13:05 - Afroamerikanci iz organizacija Black lives matter, koji se bori za svoja prava, protestovali su sinoć u Harlemu u Njujorku ispred štaba Hilari Klinton. Demonstranti su uzvikivali "Nismo s njom", što se odnosi na slogan Hilarine kampanje "Ja sam s njom".

"Žele da nas uvere da je Hilari prokleta Klinton manje zlo. Ne dozvoljavaju proteste BLM ispred svojih vrata. Znači, nismo s njom", rekao je jedan aktivista.

13:00 - Biračka mesta otvorena su i na Floridi, Južnoj Karolini, Pensilvaniji, Masečusetsu, Džordžiji, Mičigenu, Roud Ajlednu, Delaveru i Merilendu. Od sad se glasa i u Severnoj Karolini i Ohaju, dve države ključne za konačni rezultat.

12:55 - "Klintonova i Tramp su koristili sve poluge i metode da bi dokazali da njihov oponent nije kompetentan za posao Beloj kući. Istovremeno, uspeli su da otkriju najmračniju stranu političkog sistema koju Vašington pokušava da nametne ostalom svetu“, navela je agencija Sinhua.

12:53 - Američki režiser Oliver Stoun je na televiziji RT komentarisao tok američkih predsedničkih izbora.

"Veoma mali broj ljudi se zaista razume u politiku kandidata. I oni su nam potrebi da bi se održao demokratski sistem. Moramo da se otarasimo prljavštine. Činjenica da su i Tramp i Klintonova okruženi skandalima je loša za zemlju“, izjavio je Stoun. On je takođe komentarisao poslednje objavljivanje Vikiliksa i dodao da su ljudi više zabrinuti ne zbog same informacije, već zbog njenog izvora.

12:43 - Čečenski predsednik Ramzan Kadirov s pažnjom prati američke predsedničke izbore. Ovo je njegov poslednji tvit o kandidatima za Belu kuću.

12:30 - Ako predsednički kandidat Republikanaca Donald Tramp ne dobije Floridu možete na spavanje. Međutim, ako osvoji Floridu i Severnu Karolinu, sačekajte još sat za Ohajo, možda on postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, rekli su učesnici diskusionog foruma "Klintonova protiv Trampa - predsednički izbori u SAD".

12:15 - Vikiliks je na dan američkih predsedničkih izbora obelodanio strašnu tajnu Hilari Klinton - da je povezana sa Lorom Silzbi, zloglasnom krijumčarkom dece! Silzbijeva je direktor organizacije "Nov život za decu izbeglice", koja se proklamuje kao sirotište. Izveštaji pokazuju da ta žena nikad nije vodila sirotište, ali da je proglašena krivom za nezakonit pokušaj izvođenja 33 dece sa Haitija.

12:00 - U šest sati ujutro po lokalnom vremenu počelo je glasanje u državama na američkoj istočnoj obali. SAD imaju 11 vremenskih zona, pa se početak i kraj glasanja razlikuju od države do države. Otvorena su biralištauVermontu, Nju Hempširu, Njujorku, Virdžiniji, Konektikatu, Mejnu i Nju Džersiju.

11:59 - U nekim gradovima već se otvaraju birališta. Čak ima i redova za glasanje.

11:45 - BBC je u dva minuta i 50 sekundi sažeo američku predsedničku kampanju, koju su mediji i analitičari nazvali najneizvesnijom i najbizarnijom. U videu su prikazani najzanimljiviji trenuci iz kampanja Donalda Trampa i Hilari Klinton.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11:27 - Spremnost Rusije da razvija odnose sa SAD posle predsedničkih izbora zavisiće od toga u kojoj meri će Vašington biti spreman da učini isto, poručio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je istakao da Moskva prati predsedničke izbore u SAD kao i druge velike međunarodne događaje.

"Možete videti da Kremlj ima svoju agendu. Naravno, izbori za predsednika SAD su važan događaj koji mi, naravno, pratimo pored drugih međunarodnih događaja", odgovorio je Peskov na pitanje koliko pažljivo Kremlj prati izbore u Americi. Peskov je naveo da je Rusija spremna za reanimaciju saradnje sa SAD onoliko koliko je Vašington spreman da odnose dovede na novi nivo, uzimajući u obzir obostrane interese.

Ćamil Duraković zove muslimane da glasaju za Hilari (Foto: Nemanja Pančić)
Ćamil Duraković zove muslimane da glasaju za Hilari (Foto: Nemanja Pančić)

11.24 - Bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković napustio je svoje radno mesto u zgradi Opštine, ali je prethodno pozvao Bošnjake u SAD da glasaju za kandidata demokrata Hilari Klinton. Sarajevski Dnevni avaz prenosi da je Duraković građanima BiH u SAD iz "praznog kabineta" poručio:

"Danas, iako je meni zadnji dan u već praznom kabinetu, želim pozvati sve Bosance i Hercegovce u Americi da glasaju za Hilari Klinton. Bosna i Hercegovina u Klintonovima ima sigurno istinske prijatelje", napisao je Duraković.

11:00 - "Vikiliks" je objavio da je CNN pitao demokrate da predlože pitanja koje će novinar te televizije Volf Blicer postaviti republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Foto: AP
Foto: AP

10:25 - NASA je saopštila da je Šejn Kimbro glasao na američkim predsedničkim predsedničkim izborima pod motom te svemirske agencije - glasaj dok lebdiš.

"Ispostavilo se da je misija posebna jer mogu da kažem da sam glasao iz svemira", prokomentarisao je on. Kad se u februaru vrati na Zemlju, u SAD izmeniće se administracija, pa samim tim i njegovi šefovi.

"Astronauti su prilično apolitični. Pozdravljam novog predsednika ma ko to bio", kazao je on ranije ovog meseca.Kimbro nije prvi američki astronaut koji glasa iz svemira. Pre njega je to uradila Kejt Rubins, koja se pre nedelju dana vratila na Zemlju, saopštila je NASA.

10:15 - Republikanski kandidat Donald Tramp je u blagoj prednosti kada se saberu glasovi u tri mala mesta u Nju Hempširu (32-25), piše Njujork post.

10:12 - Ukoliko Tramp ili Klintonova isprednjače, pobednik američkih predsedničkih izbora mogao bi da se zna već noćas. Na osnovu dosadašnjih iskustava, novog predsednika SAD mediji bi prema preliminarnim rezultatima po saveznim državama mogli da proglase oko 23.00 po istočnoameričkom vremenu (5.00 po srednjoevropskom), kao na prethodna tri glasanja za predsednika SAD.

09:50 - Dok se Njujork sprema da ugosti oba predsednička kandidata na izbornu noć, gradske vlasti i policija pripremaju se da zaštite njihovu bezbednost.

09:35 - Predizbornu kampanju obeležila je bespoštedna borba dvoje kandidata i stalne međusobne optužbe za nesposobnost, ali i afera ponovnog otvaranja istraga FBI protiv Klintonove zbog sporne upotrebe privatnog i-mejla u službene svrhe. Kampanju su obeležile i Trampove sporne izjave o ženama, izbeglicama, kao i skandal u vezi sa tim da li je izbegavao plaćanje poreza, ali i tvrdnje da Rusija pokušava da utiče na ishod izbora.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

09:12 - Peruanski šamani pozvali su bogove da kazne Donalda Trampa kako ne bi postao predsednik. Takođe, napomenuli su da će izborna trka biti neizvesna, ali da će Klintonova izaći kao pobednik.

Glasanje u Diksvil Noču (Foto: Reuters)
Glasanje u Diksvil Noču (Foto: Reuters)

08:45 - Kao i svake četiri godine, izbori su tradicionalno počeli u malom mestu Diksvil Noč, u državi Nju Hempšir, koje ima samo osam birača.

AMERIČKI PREDSEDNIČKI IZBORI VEĆ POČELI: Evo za koga je glasalo selo Diksvil Noč

Prema prebrojanim glasovima, Hilari Klinton dobila je četiri glasa, Tramp dva, kandidat Libertarijanske stranke Geri Džonson jedan glas, a jedan od birača upisao je ime predsedničkog kandidata republikanaca od pre četiri godine - Mita Romnija.

08:25 - Američka pop zvezda Madona održala je iznenadni koncert u Njujorku na kojem je podržala kandidatkinju demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton. Madona je već ranije podržala Klintonovu, ponudivši oralni seks svakome ko glasa za Hilari.

MADONA PONOVO ŠOKIRA: Popu*iću onom ko glasa za Hilari! Radim to polako, sa dosta KONTAKTA očima!

08:00 - Dva kandidata su održala svoje poslednje skupove u ponoć po američkom vremenu, Klintonova u Severnoj Karolini, a Tramp u Mičigenu.

Tramp je imao samo jednu poruku.

"Pozivam sve Amerikance da glasaju, demokrate, republikance, nezavisne i one koji će prvi put glasati, a koji očajnički žele promenu. Možete li zamisliti da vam Hilari Klinton četiri godine bude predsednik. Ona je isključivo okrenuta sebi, svojim donatorima i predstavnicima specijalnog interesa. Moj jedini specijalni interes ste vi i zato sve ovo i radim", rekao je Donald Tramp, kandidat republikanaca za predsednika SAD.

Pre poslednjeg ponoćnog obraćanja, Hilari Klinton je održala svoj najveći predizborni skup u kampanji u Filadelfiji pred 33.000 ljudi, gde je uz podršku muzičkih zvezda Brusa Springstina i Džona Bondžovija, ali i aktuelnog predsednika Baraka Obame i prve dame Mišel Obame, pozvala birače da u što većem broju glasaju.

"Suočavamo se sa testom našeg vremena, a to je za koga, a ne protiv koga ćemo glasati. Neću dozvoliti bilo kome da uništava napredak koji smo postigli, da nas vraća unazad. Naši osnivači imali su puno neslaganja, ali su ipak pronašli kompromis zarad viših ciljeva. To je ono što ja želim da i mi učinimo", rekla je Hilari Klinton, demokratski kandidat za predsednika SAD.

NE PROPUSTITE...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track