VIDEO UŽIVO TRAMP UDARIO NA SIRIJU: Kongresmeni SAD iz obe stranke podržali napad
Foto: Printscreen

Kriza

VIDEO UŽIVO TRAMP UDARIO NA SIRIJU: Kongresmeni SAD iz obe stranke podržali napad

Planeta -

Sjedinjene Države rano jutros, po naređenju predsednika Donalda Trampa izvele vazdušni napad na Siriju baražom krstarećih raketa kao odgovor na napad hemijskim oružjem na civile u toj zemlji. Na ciljeve sirijske vojske ispaljeno je 59 raketa tipa "tomahavk", a u tim napadima poginulo je desetak osoba, među kojima ima i civila i dece. Rusija je oštro osudila ovaj napad na suverenu državu.

19:05 - Kongresmeni SAD iz obe stranke podržali su predsednika SAD Donalda Trampa u napadu na Siriju, ali su od njega zahtevali da predstavi širu strategiju za rešavanje konflikta i konsultuje se sa Kongresom o bilo kom daljem potezu u vezi sa Sirijom.

U najvećoj spoljnopolitičkoj odluci u svom dosadašnjem mandatu, Tramp je naredio ispaljivanje krstarećih raketa na vazduhoplovnu bazu Šajrat u Siriji, za koju SAD smatra da je bilo mesto početka navodnog napada hemijskim oružjem na grad Idlib na severu Sirije.

"Napad je dobro isplaniran, dobro izveden, svakako je bio više od 'uboda iglom' i šalje poruku (predsedniku Sirije) Asadu da korsćenje hemijskog oružja nije nešto što može da radi i prođe nekažnjeno", rekao je senator Mič Mekonel na konferenciji za štampu.

18:50 - Ruski izaslanik u UN Vladimir Safronkov danas je optužio SAD da su prekršile međunarodno pravo time što su izvele vazdušne napade na Siriju."SAD su napale teritoriju suverene Sirije.

Vladimir Safronkov, Foto Reuters
Vladimir Safronkov, Foto Reuters

18:39 - Viši oficir američke vojske izjavio je da je u napadu u Siriji uništeno 20 aviona, prenosi Sputnjik.

17:55 - Specijalni izaslanik UN za Siriju Stefan de Mistura izjavio je danas da je njegova kancelarija u "stanju uzbune" nakon napada SAD na sirijsku vojnu bazu i da je sazvao hitan sastanak u Ženevi.

17:45 - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš danas je zamolio zaraćene strane u građanskom ratu u Siriji da se obuzdaju kako bi izbegli još veću patnju sirijskog naroda.

17:30 - Napad SAD krstarećim raketama "Tomahavk" na Siriju ne krši samo međunarodno pravo, već i američko, izjavio je Dimitri Medvedev i dodao da je napad bio na "ivici vojnog sukoba sa Rusijom".

16:24 - Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da se situacija u Siriji posle raketnog napada SAD na sirijsku avio-bazu pretvorila u međunarodni oružani sukob, prenela je agencija Rojters.

"Bilo koja vojna operacija koju izvodi jedna država na teritoriji druge, bez njene saglasnosti, posmatra se kao međunarodni oružani sukob. Zbog toga, prema podacima koje imamo - napad SAD na sirijsku vojnu infrastrukturu je situacija koja se vodi kao međunarodni oružani sukob“, saopštila je portparolka organizacije Jolanda Džakmet.

16:00 - Savet bezbednosti UN sastaće se tokom popodneva kako bi razgovarali o napadima SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu, saopštile su diplomate SAD.

Rusija je zatražila hitan sastanak, oštro osudivši vojnu akciju SAD kao "agresiju protiv suverene države", prenosi AFP.

Rojters prenosi da će sastanak biti otvoren za javnost.

15:49 - Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da danas napadne vazduhoplovnu bazu u Siriji, gde i Rusija ima vojnih resursa, mogla bi da stvori pet neposrednih rizika, navodi Si-En-En (CNN).

Pročitajte više na - ŠTA DA OČEKUJEMO POSLE NAPADA U SIRIJI: Odluka Trampa mogla bi da stvori 5 NEPOSREDNIH RIZIKA!

15:37 - Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je napad Sjedinjenih Američkih Država na sirijsku bazu, razumljiv s obzirom na patnju sirijskog naroda.

"Napad SAD je razumljiv ako se imaju u vidu dimenzije ratnih zločine, patnje nedužnih građana i blokadu u Savetu bezbednosti UN", rekla je Merkel, prenosi Rojters.

15:27 - Francuski predsednik Fransoa Oland kaže da Asad snosi punu odgovornos za napad i navodi da bi Rusija ovo trebalo da shvati kao "upozorenje" kako bi pronašla političko rešenje za konflikt u Siriji.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ističe da je napad neophodna akcija protiv "varvarskog" hemijskog napada. Tusk dodaje da će Evropska unija sarađivati sa Sjedinjenim Država kako bi okončali šestogodišnji sukob u toj državi.

15:10 - Kineski list Global tajms, koji važi za nezvanično glasilo Komunističke partije Kine, oštro je osudio američkog predsednika Donalda Trampa zbog bombardovanja Sirije.

"Trampova odluka da napadne vladu Bašara al Asada je njegovo pokazivanje moći. On želi da dokaže da sme da učini ono što Obama nije smeo. On želi da dokaže svetu da on nije 'biznismen predsednik' i da će koristiti američke vojne snage bez razmišljanja, kad to bude smatrao neophodnim", piše u tekstu.

List navodi da će ovaj napad sigurno izazvati nove sukobe između SAD i Rusije.

15:04 - Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da pozdravlja američki napad na vazdušnu bazu u Siriji, ali smatra da on nije dovoljan i računa na nastavak operacije.

"Pozdravljamo ovu operaciju. Pratio sam je od četiri sata ujutro. Ali mi ne mislimo da je ovo dovoljno. Želim da ovaj potez SAD bude samo početak. Sada ćemo uvek štititi sirijske civile. Sve svoje mogućnosti koristimo za zaštitu potlačenih“, rekao je Erdogan na mitingu u Hataju.

14:55 - Sledeći korak u Siriji trebalo bi da bude saradnja sa sunitskim vladama u regionu u određivanju "alternativne" vlade u toj državi, izjavio je američki senator Marko Rubio za NBC. On kaže da bi Tramp trebalo da se obrati Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i Turskoj, kako bi razgovarali o načinima ubeđivanja predsednika Sirije Bašara al-Asada da odstupi sa pozicije i o kreiranju novog režima.

"Sada moramo da idemo napred kombinacijom diplomatije i, iskreno rečeno, podrške snaga na terenu, posebno neekstremističkih sunitskih grupa, kako bi kreirali alternative Asadovom režimu", rekao je on.

14:50 - "Ruska PVO sistem u Siriji organizovan je po principu zaštite objekata. Raketni sistemi S-400 i S-300 i protivvazdušni topovski sistem "Pancir S1" pružaju pouzdanu zaštitu ruskih baza iz vazduha". rekao je Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane.

Igor Konašenkov (Foto: Printscreen YouTube)
Igor Konašenkov (Foto: Printscreen YouTube)

14:45 - Korisnici društvenih mreža utvrdili su interesantnu podudarnost: SAD su izvele napad u Siriji 6. aprila 2017. godine, to jest tačno 100 godina nakon stupanja SAD u Prvi svetski rat.

14:40 - Cene nafte dostigle su najviši nivo u poslednjih mesec dana posle američkog raketnog napada na vazdušnu bazu sirijske vojske. Cena američke lake nafte, prema podacima Blumberga, porasla je za 0,9 odsto na 52,1 dolara po barelu, dok je nafta brent poskupela za 0,6 odsto na 55,2 dolara po barelu.

14:35 - Lider Socijaldemokratske partije Nemačke i kandidat za kancelara Martin Šulc izjavio je da je sirijski konflikt neophodno rešiti diplomatskim, a ne vojnim sredstvima.

"Hemijski napadi u Siriji su ratni zločin. Tim pre je hitno potrebno diplomatsko rešenje. Sada je vreme za pregovore, a ne za bombe", napisao je Šulc.

14:22 - Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je danas da se na upotrebu hemijskog oružja mora odgovoriti, povodom raketnog napada na vazduhoplovnu bazu u Siriji koji je naredio američki predsednik Donald Tramp, tvrdeći da je ta baza korišćena za napade hemijskim oružjem.

Foto: AP
Foto: AP

14:12 - Vazdušni napad SAD nije uticao na tok humanitarnih operacija Ujedinjenih nacija u Siriji, saopštio je predstavnik Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Jens Lerke.

14:00 - Sirijsko predsedništvo saopštilo je danas da je napad SAD na sirijsku vazduhoplovnu bazu u Homsu povećao odlučnost Sirije da porazi pobunjeničke snage i obećalo da će ubrzati operaciju protiv njih.

Foto: AP
Foto: AP

13:38 - Predsednik Rusije Vladimir Putin sazvao je danas sednicu Saveta bezbednosti Ruske Federacije na kojoj je razgovarano o napadima koje su SAD izvršile danas na sirijsku vazduhoplovnu bazu.

Kako prenosi Rojters, pozivajući se na ruske medije, na sednici Saveta raspravljalo se o jačanju ruskih vazdušnih snaga u Siriji.

Kako agencija navodi, Savet je uočio negativne posledice napada SAD i izrazio žaljenje zbog štete koja je naneta odnosima između SAD i Rusije tim napadom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da razgovor Putina sa predsednikom SAD Donaldom Trampom "trenutno nije u planu". On je dodao i da razgovor sa predsednikom Sirije Bašarom al-Asadom nije na današnjem rasporedu ruskog lidera nije na današnjem rasporedu ruskog lidera

12: 58 - Sirijska državna novinska agencija SANA objavila je da je u američkom raketnom napadu na sirijsku vazduhoplovnu bazu u blizini grada Homsa ubijeno devet civila, uključujući četvoro dece, prenosi Rojters.

SANA je navela da su civili stradali u selima nadomak baze i da je ranjeno još sedam ljudi, a kuće u toj oblasti teško oštećene. Ranije je guverner pokrajine Homs Talal Barazi izjavio da je sedam ljudi ubijen o u napadu.

12:42 - Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je danas da Moskva američke raketne napade na vazduhoplovnu bazu u Siriji "definitivno" vidi kao čin agresije uperene protiv saveznika Rusije.

12:36 - U raketnom napadu SAD NA vazduhoplovnu bazu Šairat poginlo je deset sirijskih vojnika, izjavio je oficir sirijske vojske koji se nalazi na aerodromu.

„Danas je u napadu poginulo deset naših vojnika“, rekao je on.

12:09 - Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su samo 23 od 59 krstarećih raketa, ispaljene s američkih ratnih brodova na sirijsku vazduhoplovnu bazu, pogodile cilj. To je naveo portparol ministarstva general-major Igor Konašenkov, pozivajući se na podatke prikupljene odgovarajućim ruskim uređajima.

"Mesto pada ostalih raketa nije poznato", kazao je Konašenkov.

11:56 - Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je raketni napad SAd na sirijski aerodrom odavno pripremljen. Američki napadi u Siriji su defakto u interesu terorističkih organizacija Islamske države i Nusra fronta, ocenio je pres sekretar Kremlja Dmitrij Peskov.

"Mi već znamo kojim se ciljevima rukovodio Vašington kada je donosio odluku o tim udarima. Ali nedvosmislena je činjenica da su napadi de fakto naneti u interesu DAEŠ-a, Nusra fronta i drugih terorističkih organizacija. s tim u vezi takođe se može izraziti žaljenje", rekao je Peskov. Dodao je da glavni cilj Rusije ostaje da pomogne sirijskoj vojsci.

Ministarstvo odbrane Rusije smatra da je napad SAD na sirijski aerodrom u provinciji Homs grubo kršenje memoranduma o bezbednosti letova nad Sirijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track