(VIDEO) TRAMPOV TIM PRIZNAO: Obama jeste rođen u Americi, ali Hilari ga je prva napala da nije
Foto: Reuters

Kraj dileme

(VIDEO) TRAMPOV TIM PRIZNAO: Obama jeste rođen u Americi, ali Hilari ga je prva napala da nije

Planeta -

Tim koji vodi predizbornu kampanju republikanskog kandidata za predsednika SAD Donalda Trampa priznao je da je američki predsednik Barak Obama rođen u SAD, optuživši Trampovu demokratsku protivkandidatkinju Hilari Klinton da je pokrenula sumnje u Obamino mesto rođenja.

Trampov tim izdao je saopštenje u četvrtak uveče posle intervjua objavljenog u Vašington postu, u kom republikanski predsednički kandidat odbija da kaže da li misli da je Obama rođen na Havajima i dodaje da će "na to pitanje odgovoriti kada za to dođe vreme".

Tramp je rasplamsao sumnje u vezi sa tim gde je rođen Obama uz tvrdnje da je on rođen izvan SAD, što ga čini nepodobnim da bude predsednik, navodi AP. Međutim, u saopštenju Trampovog portparola Džejsona Milera navodi se da je Hilari Klinton ta koja je pokrenula osporavanje Obaminog mesta rođenja i to još 2008, tokom unutarstranačkih izbora na kojima se neuspešno nadmetala sa Obamom.

Miler tvrdi da je Tramp okončao "neugodan incident" primoravši Obamu da objavi svoj izvod iz matične knjige rođenih.

S druge strane, Hilari Klinton je u četvrtak optužila svog protivnika Trampa da doprinosi neugodnosti i predrasudama time što odbija da prizna da je Obama rođen u SAD, i pozvala latinoameričke glasače da u velikom broju izađu na novembarske izbore.

"Još jednom je upitan gde je predsednik Obama rođen, ali i dalje neće da kaže da je on rođen na Havajima. I dalje neće da kaže da je on rođen u Americi... I takav čovek hoće da bude naš novi predsednik", rekla je demokratska kandidatkinja za predsednika SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track