(VIDEO) UKRAJINSKI NACISTI TRAŽE RAT SA RUSIMA: Hoće da se vlada ne uzdržava od sukoba
Foto: AP 3 1 2015

Veliki marš

(VIDEO) UKRAJINSKI NACISTI TRAŽE RAT SA RUSIMA: Hoće da se vlada ne uzdržava od sukoba

Planeta -

Pripadnici neonacističke grupe Azov bataljona i ukrajinske desničarske stranke Pravi sektor marširaju centrom Kijeva zbog uzdržavanja ukrajinske vlade od sukoba na istoku zemlje.

Azov bataljon je dobrovoljačka jedinica Nacionalne garde Ukrajine pod nadležnošću ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Većinu članova su činili radikalni desničari iz ukrajinskih nacionalističkih i neonacističkih organizacija, među kojima i Patrioti Ukrajine i Socijal-nacionalna skupština.

Simboli jedinice veoma podsećaju na one koje je koristila Hitlerova Nemačka, a prošle godine se puku priključila i grupa od 20 dobrovoljaca iz Hrvatske.

S druge strane, Pravi sektor je sastavljen od marginalniz radikalno desnih grupacija, uglavnom iz Zapadne Ukrajine, a njihovi pripadnici su bili veoma zaslužni za obaranje Viktora Janukoviča izazivajući nerede na ulicama.

Poznati su po aktivnostima u ratu, gde imaju i paravojnu formaciju Dobrovoljački ukrajinski korpus. Često su najavljivali da će formirati paralelne vojne snage i boriti se na istoku zemlje, ne želeći da poštuju bilo kakve sporazume o primirju.

(RT/E.P.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track