(VIDEO) UPROPAŠĆENE GENERACIJE: Svako treće dete u Siriji ne zna šta je mir
Foto: AP, 10.03.2016.

Strahota

(VIDEO) UPROPAŠĆENE GENERACIJE: Svako treće dete u Siriji ne zna šta je mir

Planeta -
Svako dete mlađe od pet godina, rođeno u Siriji, ne zna ni za šta osim za život prilagođen ratu, a reč je o gotovo tri miliona dece u Siriji i najmanje 811.000 izbeglih u okolne zemlje, objavio je Unicef.

"Konflikti u Siriji ove nedelje ulaze u šestu godinu, tako da deca predškolskog uzrasta nikada nisu doživela ništa osim rata. Proterani iz svojih kuća i šskola, mahom ratni siročići, cela generacija Sirijaca raste i formira okružena borbama" piše u novom izveštaju te agencije UN.

Procenjuje se da je rat u Siriji do sada odneo više od 270.000 žrtava i naterao više od polovine populacije, koja broji 23 miliona građana, da napuste svoje domove.

"Pet godina ratovanja je nateralo decu da prerano odrastu i biju bitke odraslih. Deca ne idu u školu, većina dečaka je primorana da radi, a devojčice su naterane na prevremenu udaju", kaže Petar Salama, regionalni direktor Unicefa zadužen za Bliski Istok i Severnu Afriku.

Deci u Latakiji stigla humanitarna pomoć iz Rusije (Foto: AP)
Deci u Latakiji stigla humanitarna pomoć iz Rusije (Foto: AP)

"Skoro sedam miliona dece u Siriji žživi u siromašštvu, ššto njihovo detinjstvo čini tragičnim. Više od 200.000 dece žživi pod opsadom. Najmanje 2,1 miliona dece u Siriji i 700.000 u susednim zemljama - ne ide u šškolu. Zabrinjavajuća je činjenica da oružane snage u sve većem broju angažuju decu", navodi se u izvešštaju.

Deca sve češće prijavljuju da ih odrasli podstiču da učestvuju u ratu u zamenu za poklone ili platu u iznosu od 400 dolara mesečno, navodi direktor Unicefa. Od 2014. godine, regrutovana deca su sve mlađa. Mali vojnici sve češće su sedmogodišnjaci, bez odobrenja roditelja, prenosi AFP.

"Ta deca odlaze na vojnu obuku i učestvuju u borbenim dejstvima ili su angažovani na ratištima. Deca nose i održžavaju oružjže, dežuraju na kontrolnim punktovima, čak i u leče i evakuišu ranjenike", rekao je direktor Unicefa, navodeći da ima slučajeva i da ih angažuju kao egzekutore ili snajperiste.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track