(VIDEO) VREME OTKUCAVA: Zemljotres koji bi mogao da odnese hiljade života
Foto: Youtube/Printscreen

Damoklov mač

(VIDEO) VREME OTKUCAVA: Zemljotres koji bi mogao da odnese hiljade života

Planeta -

Vodeći stručnjaci za zeljotrese poslali su alarmantno upozorenje da bi rased San Andreas mogao da se nalazi na ivici razornog zemljotresa koji bi pogodio područje Los Anđelesa i južne Kalifornije.

Vodeći stručnjaci za zeljotrese poslali su alarmantno upozorenje da bi rased San Andreas mogao da se nalazi na ivici razornog zemljotresa koji bi pogodio područje Los Anđelesa i južne Kalifornije

Tomas Džordan, direktor Centra za zemljotrese Južne Kalifornije, rekao je da je rased u kritičnom stanju i da bi potres mogao da usledi prilično brzo. San Andreas se nalazi na granici Severnoameričke i Pacifičke tektonske ploče i od 1857. i zemljotresa magnitude 7.9 stepeni Rihterove skale nije bilo snažnog potresa na tom području.

Rased je jedan od mnogih koji razdvajaju tektonske ploče koje se kreću u približno istom smeru prema severu, ali Pacifička je brža, što znači da se između njih stalno stvara veliki stres. Džordan je upozorio da je stanje u sistemu San Andreas izuzetno napeto.

“Južni deo raseda izgleda kao da je zapet i spreman za pucanje”, rekao je u govoru na konferenciji o zemljotresima u Kaliforniji.

Pohvalio je napore čelnika u Los Anđelesu koji rade na tome da grad što spremnije dočeka eventualnu katastrofu. Radi se na jačanju konstrukcije starijih zgrada, a osnažuje se i snabdevanje vodom i telekomunikaciona infrastruktura. Ipak, posledice razornog zemljotresa bi mogle da budu ogromne.

Scenario koji je objavljen pre 8 godina predviđa da bi u slučaju zemljotresa od 7.8 Rihtera na ovom delu raseda bilo čak 1.800 mrtvih, a materijalna šteta iznosila 213 milijardi dolara.

(24sata.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SVE SE RUŠI I RASTURA! Snimak sa vrha solitera dok ga trese SNAŽAN ZEMLJOTRES!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track