VIDOVDAN SE SLAVI I U BRITANIJI: Posle sto godina Dan Kosova u britanskom parlamentu
Foto: AP

U spomen na savezništvo

VIDOVDAN SE SLAVI I U BRITANIJI: Posle sto godina Dan Kosova u britanskom parlamentu

Društvo -

LONDON - Jedan od najvećih srpskih praznika, Vidovdan, obeležen je juče u Parlamentu Velike Britanije, prvi put nakon sto godina, saopštio je Srpski siti klub iz Londona.

Događaj su organizovali Ambasada Republike Srbije u Londonu i Srpski savet Velike Britanije, dok je koordinator bio Srpski siti klub. U Velikoj Britaniji 28. jun je prvi put obeležen 1916. godine kao "Dan Kosova", kada je organizovan niz školskih i javnih manifestacija u znak solidarnosti sa srpskim saveznicima.

Sto godina kasnije, događaj povodom obeležavanja Vidovdana i "Dana Kosova" vodio je Stjuart Andru, potpredsedavajući Svepartijske grupe za Srbiju.U prigodnom programu učestvovala je Dženi Blejk, penzionisana radnica Nacionalne zdravstvene službe iz Sautemptona, koja je pročitala govor o ovom velikom danu, glumica Marija Pavlović Alport je odrecitovala nekoliko srpskih pesama iz Prvog svetskog rata, a Živorad Nikolić, harmonikaš "She' Koyokh" benda, izveo je neke od najpoznatijih srpskih pesama iz Prvog svetskog rata.

"Obeležavanje ovako važne godišnjice je još jedan dokaz uzajamnog poštovanja i veoma jake spone između dve zemlje, kako pre sto godina, tako i sada", navedeno je u saopštenju Srpskog siti kluba.

Vidovdan se vezuje za Kosovski boj koji se odigrao na taj dan 1389. godine.Na Kosovu je poginuo knez Lazar, pa crkva tog dana pored svetog Amosa slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika, navodi se u saopštenju.

Zanimljivo je, primećuje se u saopštenju, da je tokom Prvog svetskog rata u javnom mnenju Kosovo bilo najviše prisutno u Velikoj Britaniji, zbog čega je 28. jun i proglašen za "Dan Kosova".

Himna Srbije je otpevana mnogo puta u Velikoj Britaniji u to vreme, kako na javnim događajima, tako i u crkvama, školama i na koncertima."Mančester Gardijan" je za 28. jun 1916. napisao "od svega čudnog što se može desiti tokom rata, teško da postoji bilo šta što je na tako čudan način bitno kao Dan Kosova, onakav kakav se obeležava ove godine".

"Zaista je neobično i retkost da se u Londonu, Mančesteru i ostalim engleskim gradovima ljudi sastaju da bi obeležili sećanje na bitku koja se desila na Balkanu pre 527 godina", ocenio je taj list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track